Schadeclaims misbruik jeugdzorg blijven achter bij verwachting

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg dat beroep doet op een schadevergoeding, blijft fors achter bij de verwachtingen. 500 slachtoffers dienden tot dusver een schadeclaim in, terwijl gerekend was op minimaal 800 claims.

Dat zegt Monique de Groot, directeur van het Schadefonds Geweldsmisdrijven in een gesprek met NRC. Dit fonds beheert de regeling voor slachtoffers die zijn misbruikt in tehuizen of pleeggezinnen. Na het verschijnen van het rapport van de commissie-Samson over grootschalig misbruik in jeugdzorginstellingen, kregen slachtoffers in 2013 de mogelijkheid een schadevergoeding in te dienen.

Dat het animo voor de regeling tegenvalt, komt volgens directeur De Groot doordat het Schadefonds nog niet genoeg naamsbekendheid heeft. Daarnaast zouden veel slachtoffers niet zitten te wachten op een schadevergoeding:

“Mensen die het misbruik na jaren eindelijk een plekje hebben gegeven, hebben vaak geen behoefte om alles weer op te rakelen.”

”Dit maakt niet goed wat mij is aangedaan’

Eenzelfde verklaring heeft Rieke Samson, voorzitter van de commissie die het rapport schreef over misbruik in de jeugdzorg. Zij ontving voor haar onderzoek 900 meldingen van misbruik:

“Ik had toen al bij velen de indruk dat zij helemaal geen zin hadden in een financiële regeling. Slachtoffers zeiden: geld maakt toch niet goed wat mij is aangedaan.”

Tot dusver keerde het Schadefonds bijna 4 miljoen euro uit aan 276 misbruikslachtoffers. Ook slachtoffers van ondermeer gewelddadige overvallen, berovingen of mishandelingen kunnen bij dit fonds een claim indienen. Jaarlijks keert het Schadefonds rond de 13 miljoen euro uit.

Lees ook: het achtergrondverhaal ‘Goedmaken wat nooit had mogen gebeuren’
    • Andreas Kouwenhoven