RIVM waarschuwt voor toename tekenbeten

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat er in juli naar verwachting een half miljoen mensen gebeten zullen worden door teken. Dat is een flinke toename ten opzichte van andere jaren. Dat zou blijken uit cijfers van het RIVM en de Wageningen University.

Ook in mei en juni waren er dit jaar meer tekenbeten dan in andere jaren, dat meldt de Tekenradar.nl. Naar schatting twee procent van de mensen die gebeten wordt door een teek, loopt daarbij de ziekte van Lyme op.

Het RIVM adviseert mensen die de komende periode de natuur in gaan, om zich bij thuiskomst goed te controleren op teken. Mensen die ziek worden van een tekenbeet kunnen klachten aan zenuwstelsel en hart krijgen.

De toename wordt veroorzaakt doordat er meer muizen in Nederland aanwezig zijn dan andere jaren, zo stelt onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM. Muizen zijn belangrijk voor de teek omdat die graag bloed zuigt bij muizen.

    • Sjoerd Klumpenaar