Nog minder vrouwen op tv dan vijf jaar geleden

Het aantal vrouwen in televisieprogramma’s op de publieke omroep is de afgelopen vijf jaar gedaald. Dit terwijl de NPO in 2010 een ‘prestatieafspraak’ sloot met het ministerie van Cultuur om het aantal vrouwen op NPO 1, 2 en 3 te laten toenemen. Vooral bij de grote dagelijkse talkshows (De Wereld Draait Door, Pauw en Jinek) zijn vrouwen zwaar in de minderheid. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NPO en onderzoek van de LJS Nieuwsmonitor in opdracht van NRC. In 2010 was 37,6 procent van alle deelnemers aan tv-programma’s op de publieke omroep vrouw. Dat is nu gedaald naar 35,4 procent. Bij de talkshows was vorig seizoen driekwart van de gasten man. Bestuurslid Shula Rijxman van de NPO noemt de cijfers in een reactie „niet goed genoeg”.

    • NRC