Premier Maleisië verder in het nauw

De Maleisische premier Najib Razak verkeert in een precaire positie nu zijn naam steeds nadrukkelijker wordt genoemd in verband met een corruptieschandaal bij een investeringsfonds van de overheid, 1MDB. Gisteren deden rechercheurs een inval bij de firma, die met grote schulden kampt, en namen documenten in beslag.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal citeerde vorige week documenten van justitie die zouden aantonen dat er in 2013, kort voor verkiezingen, geld ter waarde van 634 miljoen euro was overgemaakt naar een particuliere rekening van de premier door organisaties die gelieerd waren aan 1MDB.

Najib zelf heeft in alle toonaarden ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan, maar velen in Maleisië reageren daarop sceptisch. Ook 1MDB ontkent de beschuldigingen.

De nog altijd invloedrijke oud-premier Mahathir Mohamad, de vroegere mentor van Najib, riep de premier in een vraaggesprek met de BBC op in het openbaar aan te tonen dat hij zijn geld legaal heeft verkregen.

Het investeringsfonds 1MDB werd in 2009 opgezet door Najib zelf om nieuwe industrieën te helpen ontwikkelen. Na enkele onfortuinlijke investeringen in het buitenland kampt 1MDB, waarbij Najib nog altijd is betrokken als adviseur, inmiddels met een schuld van bijna 10 miljard euro. (AP)