Is het een cactus? Nee, een waterfles. Plastic Fantastic: fles wordt kunst

PET-flessen staan erom bekend slecht te zijn voor het milieu. Juist daarom wilde de Tsjechische kunstenares Veronika Richterová er objecten van maken die met de natuur te maken hebben: palmbomen, cactussen en vleermuizen.

Cactussen gemaakt van PET-flessen Foto Veronika Richterová

Hoeveel statiegeld ze had kunnen terugvorderen, weet ze niet. Maar dat er duizenden zogeheten PET-flessen in de kunstwerken van Veronika Richterová zijn gestoken, is zeker. Ze maakte er cactussen van, een krokodil, bloemen, vlinders en glinsterend koraal.

Wijnglazen van plastic

Richterová zag in 1989 voor het eerst een plastic fles toen ze studeerde in Parijs. In Tsjechië gebruikte ze toen geen plastic flessen, vertelt ze NRC. Op haar flatje, ongemeubileerd, dronken ze wijn uit glazen die zij van plastic flessen had gemaakt.

Maar pas jaren later ontdekt ze per toeval, bij het verhitten van een fles, dat zij het materiaal kan vervormen en “iets moois kan maken” van gebruikte waterflessen.

Slecht voor het milieu

PET-flessen staan erom bekend slecht te zijn voor het milieu. Juist daarom wilde Richterová er objecten van maken die met de natuur te maken hebben: palmbomen, planten en dieren. Maar ze maakt ook spiegels, kandelaren, lampen en meubels.

Hieronder een aantal foto’s van de objecten die ze de afgelopen jaren maakte van plastic.

Foto Michal Cihlář

Foto Michal Cihlář

Kwallen van plastic flessen.

Kwallen van plastic flessen. Foto Michal Cihlář

Afval wordt kunst: plastic cactussen in de woestijn.

Afval wordt kunst: plastic cactussen in de woestijn. Foto Michal Cihlář

Een kast vol plastic cactussen.

Een kast vol plastic cactussen. Foto Michal Cihlář

Vleermuizen gemaakt van plastic flessen.

Vleermuizen gemaakt van plastic flessen. Foto Michal Cihlář

Plastic flesmuseum

Naast de sculpturen van plastic flessen, PET Art, heeft Richterová ook een museum, waar ze flessen verzamelt van over de hele wereld. Dat doet ze sinds 2007 omdat ze door haar kunstprojecten, waarvoor ze steeds op zoek was naar plastic flessen, merkte hoe snel het ontwerp van (water)flessen verandert en vond dat er een plek moest komen voor een verzameling flessen van over de hele wereld.

Op dit moment heeft het museum drieduizend flessen uit 76 verschillende landen in bezit. Vrienden en andere fans van het museum vullen “de collectie” continu aan.

Een deel van het PET ART Museum in Tsjechië.

Een deel van het PET ART Museum in Tsjechië. Foto Jan Pohribný

    • Carlijn Vis