Paul Rosenmöller leidt raad van toezicht AFM

Minister Dijsselbloem heeft een nieuwe raad van toezicht benoemd bij de AFM, met aan het hoofd een oud-politicus. Hij lijkt zijn grip te vergroten.

None

Hij wilde „een diverse groep”, zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) eind vorig jaar in deze krant. En die heeft hij nu. Dijsselbloems nieuwe raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bestaat uit een advocaat, een oud-politicus, een accountant, een voormalig directeur van een zorgverzekeraar en een columnist/ondernemer. Zij vervangen de raad die eind vorig jaar vrijwel volledig opstapte na een kritisch rapport over zijn functioneren.

De AFM maakte de benoemingen – vier van de vijf leden van de raad van toezicht zijn nieuw – gisteren bekend. De aanstellingen, zeker die van oud-GroenLinks-politicus Paul Rosenmöller als voorzitter, wakkeren oude kritiek uit de financiële sector aan: de minister trekt onafhankelijk toezicht steeds meer naar zich toe. Met deze raad is hij ook in één klap af van dat voor hem zo ondoorzichtige old boys network. Overigens is Rosenmöller al twaalf jaar uit de politiek.

De oude raad, met onder anderen George Möller, Joop Feilzer en Maarten Schönfeld, had vorig jaar zelf om een rapport bij de minister gevraagd, na hoogoplopende discussies over nevenfuncties en integriteit. Het rapport kwam er en was fel. Er zou sprake zijn van een slordige integriteitscultuur en leden liepen met nevenfuncties op het randje van belangenverstrengeling. De regels voor nevenfuncties werden aangescherpt.

Haagse invloed

Al ontkende de minister destijds meer invloed te willen, critici zien in de benoemingen een trend: ministeries willen mensen bij de toezichthouders die Den Haag goed ‘aanvoelen’ en die niet voor verrassingen zorgen. Zo kwam Klaas Knot van toezichthouder DNB rechtstreeks van het ministerie van Financiën. In Het Financieele Dagblad zegt Diana van Everdingen, het enige oorspronkelijke lid van de raad, vandaag dat „de voorzitter moet kunnen omgaan met de noden en behoeften van Den Haag, want de politiek is uiteindelijk eindverantwoordelijk”.

De kans is dat je met zulke strenge regels geen mensen met voldoende kennis van de financiële sector voor toezicht krijgt, waarschuwde de opgestapte toezichthouder Maarten Schönfeld vorig jaar. „We zullen laten zien dat dat niet waar is”, zei Dijsselbloem daarop. Bart Koolstra, die van accountantskantoor PWC komt, lijkt daar een illustratie van. Opvallend is niettemin het gebrek aan ervaring met beursgenoteerde ondernemingen bij de nieuwe raadsleden.

    • Chris Hensen
    • Carola Houtekamer