Mannelijk model op looples in NY

Van vrouwelijke fotomodellen weten we dat ze hongeren om mager te blijven en dat ze moeten lopen op belachelijke schoenen. Maar hun mannelijke collega’s? YouTube-kanaal Fusion volgt Cameron, opgegroeid in een woonwagenkamp in Georgia, bij zijn pogingen het te maken in New York.

De documentaire, Unglamorous, is zorgvuldig gemaakt. De reporter is zelf model geweest en gaat met zijn hoofdpersoon mee naar allerlei relevante plekken, van zijn geboortegrond tot bij zijn agent. Jeugdvriend, moeder, collega’s, allemaal vertellen ze hun verhaal. Er is een grappige scène bij de ‘looples’ voor modellen en er zijn volop beelden van modeshows en advertenties.

Zo leren we dat voor een coverfoto van een prominent tijdschrift niet of nauwelijks wordt betaald. Zelfs na zo’n topklus is je kostje niet gekocht. Audities bestaan vooral uit uren in de rij staan – good-looking jonge mannen genoeg. Agenten betalen graag je huisvesting en levensonderhoud vooruit, maar houden je honoraria in tot die schuld is terugbetaald – en zover komt het niet altijd.

Of dit anders is dan bij de vrouwen wordt niet duidelijk. Maar de film vertelt een mooi afgerond verhaal. De vraag of Cameron het redt, krijgt een duidelijk antwoord.

    • Herbert Blankesteijn