NAM verwerpt claim immateriële schade aardbevingen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Nederlandse overheid leggen de claim van zo’n 150 Groningers naast zich neer, die zeggen immateriële schade te lijden door de aardbevingen in het gebied. Dat maakte het Groningse advocatenkantoor De Haan vandaag bekend, zo meldt persbureau ANP.

Een inwoner laat de schade aan zijn badkamer zien die ontstaan is door de aardbevingen van de laatste tijd.
Een inwoner laat de schade aan zijn badkamer zien die ontstaan is door de aardbevingen van de laatste tijd. Foto ANP / VINCENT JANNINK

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Nederlandse overheid leggen de claim van zo’n 150 Groningers naast zich neer, die zeggen immateriële schade te lijden door de aardbevingen in het gebied. Dat maakte het Groningse advocatenkantoor De Haan vandaag bekend, zo meldt persbureau ANP.

De advocaten hadden de staat en de NAM aansprakelijk gesteld voor de schade, maar die reageerden in een brief afwijzend op de dagvaarding. Volgens de advocaten lijden hun cliënten aan angst, onzekerheid en stress door de bevingen.

“Mensen leven in angst dat er bij een volgende beving gewonden zullen vallen en maken zich zorgen over de waarde van hun woning. Dit leidt tot meer lichamelijke- en psychische klachten en slaapproblemen.”

Er zijn volgens de advocaten voorbeelden van gedupeerden die in behandeling zijn bij een psychiater, een burn-out hebben of die hun kinderen niet meer in bepaalde kamers laten slapen uit angst voor instorting.

    • Sjoerd Klumpenaar