Onderzoek naar gebruik van nekklem

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat het gebruik van de nekklem onderzoeken. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft dit onderzoek verzocht naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez. De nekklem is een methode die de politie soms inzet om een verdachte in bedwang te houden. Henriquez riep ruim een week geleden na een festival dat hij gewapend was, waarop vijf agenten hem belaagden. Hij overleed uiteindelijk aan een zuurstoftekort nadat de wurggreep bij zijn aanhouding was gebruikt. Zijn dood leidde tot dagen van protesten en rellen in de Haagse Schilderswijk. Hoewel de dood van Henriquez de aanleiding is voor het onderzoek, dat volgend jaar moet zijn afgerond, richt de inspectie zich op het gebruik van de nekklem in het algemeen. De toedracht van de dood van Henriquez wordt onderzocht door de Rijksrecherche. Al voor het overlijden van Henriquez was de nekklem omstreden.