Mitch Henriquez begraven op Aruba

Familie en bekenden nemen afscheid van Mitch Henriquez tijdens de condoleance.
Familie en bekenden nemen afscheid van Mitch Henriquez tijdens de condoleance. Foto ANP / Prince Victor

De begrafenisplechtigheid van de Arbubaan Mitch Henriquez is vandaag rond 14.00 uur op Aruba (20.00 uur Nederlandse tijd) begonnen. Henriquez kwam eind juni om het leven na zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark.

Familie en vrienden droegen de kist, meldt persbureau ANP, terwijl zijn moeder en zoon huilend toekeken. Sommige aanwezigen dragen T-shirts met de tekst gerechtigheid voor Mitch. Bij de ingang van kerk werd een kort gebed gehouden. De kerk is halfvol, wat er op kan duiden dat mensen de wens van familie respecteren in rust afscheid te nemen. Onder de aanwezigen zijn meerdere politici, onder wie de fractieleider van de AVP Rene Herde en de fractievoorzitter van opositiepartij MEP Evelyn Wever Croes.

Overleden na confrontatie met agenten

De begrafenisstoet ging eerst langs het huis van zijn moeder. Daar woonde Mitch Henriquez die in Nederland op vakantie was. Henriquez stierf een dag na het festival Night at the Park in het Zuiderpark. Daar kreeg hij een woordenwisseling met agenten. Toen zij hem wilden overmeesteren en de nekklem toepasten, kreeg hij geen lucht meer. Een dag later overleed hij. De vijf agenten zijn op non-actief gesteld. De dood van Henriquez leidde meerdere dagen tot ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk; honderden mensen werden gearresteerd.

Het lichaam van Henriquez was dinsdag aangekomen op Aruba. Direct na aankomst liepen zo’n zeventig mensen, onder wie veel familie en vrienden, in een stille tocht vanaf luchthaven Reina Beatrix naar een begrafenisonderneming. Onderweg sloten zich nog enkele tientallen mensen aan bij de tocht.

Onderzoek duurt nog maanden

hoofdofficier Kitty Nooy zei gisteren tegen de Haagse gemeenteraad dat het naar verwachting nog maanden duurt voordat het onderzoek naar de dood van Henriquez is afgerond.Volgens Nooy zijn er “heel veel” beelden en verklaringen binnengekomen, omdat de fatale arrestatie gebeurde op een druk festival. “De mailbox van de Rijksrecherche is ontploft.”

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) maakte gisteravond bekend dat naar aanleiding van het overlijden van Henriquez het gebruik van de nekklem door de politie zal worden onderzocht.

    • Pim van den Dool