Minder reclamegeld voor radio

Radiozenders hebben het afgelopen jaar vijf miljoen minder aan advertenties verdiend. De cijfers komen op een ongunstig moment.

Radiostations hebben hun reclame-inkomsten het afgelopen jaar fors zien teruglopen vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Radio Advies Bureau (RAB): de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.

In het tweede kwartaal ontvingen de radiozenders 60,9 miljoen euro reclamegeld. Dat is vijf miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het bedrag ligt wel iets hoger dan in dezelfde periode in eerdere jaren.

Adverteerders gaven bijna 4 miljoen euro minder uit aan reclamespotjes. Ook het geld dat werd uitgegeven aan zogenoemde non-spotreclame – reclame in programma’s in plaats van spotjes buiten de programma’s om – lag lager.

Als voornaamste oorzaak wordt genoemd dat er dit jaar geen groot evenement plaatsvond zoals de Olympische Spelen of het WK voetbal.

Het aantal adverteerders is wel licht gestegen van 956 in het tweede kwartaal vorig jaar naar 967, blijkt uit de cijfers. Unilever was afgelopen kwartaal de grootste adverteerder op de radio, gevolgd door de autobedrijven Pon en Renault.

De cijfers komen voor de radiozenders op een ongunstig moment. Minister Kamp (VVD, Economische Zaken) is namelijk van plan om de de etherfrequenties voor de zenders opnieuw te veilen. De zendvergunningen, in 2003 geveild en in 2011 verlengd, lopen in augustus 2017 af.

Mocht de veiling doorgaan zou dit betekenen dat de kosten voor de frequenties van commerciële zenders als Sky Radio, Radio 538 en Q-music omhoog gaan.

Ook zou een nieuwe veiling verdere innovatie op het gebied van digitale radiozenders in de weg staan, zo vrezen de zenders.

De Tweede Kamer heeft zich al tegen het voorstel van Kamp gekeerd. Vorige week stemde vrijwel de gehele Kamer voor een motie van de Socialistische Partij om de zendvergunningen niet te veilen, maar te verlengen. Het parlement vindt dat een veiling te veel onrust geeft. Kamp beraadt zich nog over het voorstel. (NRC/ANP)