Meer fraude met zorgdeclaraties vastgesteld

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Er is vorig jaar voor 18,7 miljoen euro fraude met zorgdeclaraties vastgesteld door zorgverzekeraars, wat neerkomt op een verdubbeling met het jaar ervoor. Dat maakte koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag bekend.

Volgens de branche-organisatie zijn het vooral de professionele zorgaanbieders die frauderen met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) en met declaraties in de geestelijke gezondheidszorg.

In totaal is het afgelopen jaar 449 miljoen euro bespaard op zorgkosten door intensiever te controleren en fraude te bestrijden. In 2013 bespaarden de verzekeraars 329 miljoen euro op deze manier en het jaar daarvoor 198 miljoen.

Zorgverzekeraars spreken pas van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald.

    • Sjoerd Klumpenaar