Vijftien uitgevers laten literaire seizoensopening schieten

Opvallend veel uitgevers blijven dit jaar weg bij de traditionele opening van het boekenseizoen op 5 september. De stichting voor het propaganderen van het boek, de CPNB, organiseert sinds 2007 rond die datum de Manuscripta, een manifestatie waar auteurs en uitgevers nieuwe boeken presenteren. Dit jaar in Zwolle. Zeker vijftien uitgevers hebben al aangegeven niet naar de Manuscripta te gaan. Onder hen vooraanstaande uitgeverijen als Van Oorschot, Querido, De Arbeiderspers, Nieuw Amsterdam, Prometheus en Lebowski.

De redenen voor het afzeggen lopen uiteen. Lebowski doet een dag later mee aan Überamstel, een festival voor uitgeverijen die gevestigd zijn op industrieterrein Overamstel. Bij Singel Uitgevers – onder meer Querido, De Arbeiderspers, Nijgh & van Ditmar en Athenaeum Polak & van Gennep – organiseren ze een eigen presentatie. Bij Manuscripta moeten uitgevers een stand huren. Nathalie Doruijter van Singel Uitgevers: „Wat ons betreft weegt de investering die je maakt voor Manuscripta niet op tegen wat je ervoor terugkrijgt. Er komen te weinig echte lezers.”

Dit is ook de reden dat uitgeverijen als Van Oorschot en Nieuw Amsterdam (waar ook Wereldbibliotheek en Bas Lubberhuizen onder vallen) niet gaan. Henk ter Borg, uitgever non-fictie Nieuw Amsterdam: „Het is veel werk voor weinig resultaat en de kosten zijn hoog. Als onze auteurs voor een onderdeel worden uitgenodigd doen we uiteraard moeite.” Uitgeverijen in de uitgeefconcerns WPG en VBK gaan wel.

Peter Rosendaal, persvoorlichter bij CPNB, meent dat je niet altijd iedereen tevreden kan stellen. Rosendaal. „Uitgevers zijn vrij om te doen wat ze willen. We zijn in 2007 gestart om het boekenseizoen echt te openen. Dat uitgeverijen nu een dag later met hun aftrap komen, geeft aan dat we daarin geslaagd zijn. In Utrecht hadden we vorig jaar 15.000 bezoekers en met de uitgeverijen die komen gaan we knallen.”

    • Toef Jaeger