Teruglezen: Grieken sturen nieuwe voorstellen naar Dijsselbloem

Genoeg voor vandaag

Hierbij sluiten we het liveblog af. De Grieken hebben hun 'ultieme' hervormingsplan, opgesteld met behulp van Frankrijk, ruim voor de deadline van middernacht opgestuurd naar de EU. Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft bevestigd de plannen te hebben ontvangen. Het plan, waarover nog weinig bekend is, wordt morgen voorgelegd aan het Griekse parlement. Daarna gaat Brussel dit weekend kijken de plannen goed genoeg zijn om Griekenland van een faillissement te redden. Dat wordt spannend: volgens Dijsselbloem moeten de plannen nu "in één keer goed zijn".

Dijsselbloem bevestigt ontvangst Grieks hervormingsplan

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, heeft tegenover persbureau ANP bevestigd dat hij de Griekse hervormingsvoorstellen heeft ontvangen.

Twitter avatar MichelReijns Michel Reijns New Greek proposals received by #Eurogroup president @J_Dijsselbloem, important for institutions to consider these in their assessment

De plannen worden naar alle waarschijnlijkheid morgen voorgelegd aan het Griekse parlement. Aanstaande zaterdag worden ze eerst besproken door de eurogroep, de dag erna worden ze besproken tijdens een 'definitieve' EU-top, die om 16.00 uur begint in Brussel.

The Guardian: voorstel is 13 miljard waard

Volgens The Guardian heeft Griekenland een hervormingsplan opgestuurd waarin hervormingen en kostenbesparingen ter waarde van 13 miljard euro staan. De Griekse regering is akkoord met het voorstel, waarin Athene volgens de Britse krant tegemoet zou komen aan bijna alle eisen van de schuldeisers. Ook van het Griekse parlement wordt verwacht dat het instemt met het voorstel. Het parlement zou morgen gaan stemmen over het nieuwe hervormingsplan.

Grieken sturen bezuinigingsvoorstellen naar Dijsselbloem

Griekenland heeft zojuist nieuwe bezuinigingsvoorstellen opgestuurd naar Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep. Dat melden verschillende media. De EU heeft dit nieuws nog niet bevestigd.

Grieken schrijven nieuw voorstel met hulp van Frankrijk

Volgens Bloomberg heeft Tsipras met steun van Frankrijk een nieuw voorstel opgesteld waarin economische hervormingen en kostenbesparingen staan. Het voorstel is nog niet ingediend, dat moet gebeuren voor middernacht. Op zondag zal het voorstel dan besproken worden tijden een EU-top.

Twitter avatar russeurope Jacques Sapir #Breaking Je confirme l'arrivée hier soir (mercredi) d'une délégation d'expert du MinFin pour aider la #Grèce à présenter plan de réformes

'Tekst met hervormingen wordt voorgelegd aan Grieks parlement'

De Griekse regering gaat morgen een tekst waarin hervormingen staandie moeten worden doorgevoerd voordat er financiële hulp komt, voorleggen aan het Griekse parlement. Dat heeft een bron binnen de Griekse regering gezegd tegen persbureau Reuters. Hiermee wil de regering zijn goodwill tonen aan de internationale schuldeisers.

De schuldeisers willen dat de Grieken eerst een aantal hervormingen doorvoeren voorafgaand aan eventuele financiële steun, om er zeker van te zijn dat de Griekse regering wil meewerken. Zover wil Griekenland niet gaan, het wil eerst een schuldsanering. Daarom probeert Athene het nu met een tussenstap, een tekst met daarin hervormingen goed laten keuren door het parlement. Later, na een meeting van de eurogroep, zou er dan nog een nieuwe stemming kunnen volgen over het daadwerkelijk invoeren van deze hervormingen.

Zet Duitsland de deur toch op een kier?

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft tijdens een conferentie in Frankfurt toegegeven dat Griekenland waarschijnlijk enige vorm van schuldsanering nodig heeft. Hij gaf het IMF daarin gelijk. Maar hij voegde er gelijk aan toe:

"We kunnen dit niet toestaan omdat het inbreuk zou maken op het systeem van de EU."

Schäuble gaf geen oplossing voor de spagaat die hij zelf opnoemde, wat zou kunnen wijzen op het feit dat de Griekse schuldproblemen niet opgelost kunnen worden in de eurozone. Wel zei hij dat er beperkte ruimte was voor het "herprofileren" van Griekse schulden.

Dijsselbloem dreigde Griekse banken te laten 'zinken'

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem dreigde de Griekse banken te 'laten zinken' als Athene geen stevige hervormingen zou doorvoeren. Dat heeft een anoniem lid van het Griekse onderhandelingsteam gezegd tegen de Franse onderzoekswebsite Mediapart.

Dijsselbloem uitte de dreigementen aan de toenmalige minister van Financiën Yanis Varoufakis. Die stapte op na het referendum van afgelopen zondag, naar eigen zeggen om de onderhandelingen van Athene met Europa makkelijker te maken.

Kijken: woedende Verhofstad tiert tegen Tsipras

Terwijl we wachten op het Griekse akkoord, iets om terug te kijken. De Griekse premier Tsipras was gisteren op bezoek bij het Europees Parlement. Hij moest toehoren hoe tientallen Europarlementariërs uit alle politieke richtingen en windstreken tegen hem van leer trokken. Meest opvallend was het optreden van de leider van de liberale fractie ALDE, de Belg Guy Verhofstadt, die een woedende speech gaf:

Lees hier wat nrc.nl eerder schreef over de tirade van Verhofstad.

Minister: Grieks voorstel wordt binnen enkele uren verstuurd

Athene stuurt binnen 'enkele uren' de nieuwe voorstellen. Dat heeft de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos zojuist gezegd.

De regering heeft tot en met vandaag om met hervormingsplannen op de proppen te komen. Die moeten uiterlijk zondag leiden tot een definitief akkoord. Als dat niet lukt, zo waarschuwde Donald Tusk dinsdag, worden de onderhandelingen gestaakt. Een Grieks faillissement is dan praktisch onafwendbaar.

Beurzen sluiten met winst door optimisme over Griekenland

De aandelenbeurzen in Europa sloten donderdag met forse winsten. Beleggers speculeerden er op dat het Griekse drama toch nog positief afloopt na maanden van gesteggel tussen het land en zijn geldschieters. De Griekse regering heeft tot middernacht de tijd om een hervormingsplan in te dienen dat vervolgens moet leiden tot een akkoord op zondag, de dag van de ‘ultieme deadline’.

De AEX sloot met een winst van 2,4 procent op 469,97 punten en de MidKap kreeg er 1,8 procent bij tot 696,99 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 2,6 procent vooruit, terwijl de graadmeters in Madrid en Milaan respectievelijk 3 en 3,5 procent wonnen.

In Amsterdam ging ING aan kop met een winst van 4,4 procent, gevolgd door chipmachinefabrikant ASML met een plus van 3,5 procent. Supermarktconcern Ahold (plus 3 procent) deed ook goede zaken nadat dochterbedrijf Bol.com bekendmaakte begin volgend jaar te beginnen met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk. Partner Docdata (plus 4,2 procent), eveneens genoteerd op het Damrak, zal daarbij zorgen voor het personeel en de dagelijkse leiding.

De euro was 1,1025 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent naar 53,05 dollar. Brent werd 3,5 procent duurder en kostte 59,04 dollar per vat. (ANP)

Griekse oppositiepoliticus gelooft dat er draagvlak is voor akkoord

Dora Bakoyiannis, een prominent politicus van de conservatieve Griekse oppositiepartij Nieuwe Democratie, gelooft dat er genoeg steun is in het Griekse parlement om een akkoord met de geldschieters te steunen. Dat zei ze na een gesprek van een uur met Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie.

Bakoyiannis zegt hoop te hebben op een deal die voorkomt dat de Grieken "moeten bloeden voor amateurisme, geobsedeerdheid en egotisme". Een ander lid van Nieuwe Democratie zei dat een overgrote meerderheid van de Grieken de euro wil behouden en lid van de EU wil blijven. (AP)

Duitsland: actie nodig voor er weer vertrouwen is

De Griekse regering kan het vertrouwen terugwinnen bij de eurozone door onmiddellijk actie te ondernemen om haar economie te hervormen. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble op een conferentie in Frankfurt:

"We hebben altijd gezegd dat er actie moet worden ondernomen om vertrouwen op te bouwen. En ik heb nog geen acties gezien."

Schäuble heeft al eerder aangegeven sceptisch te zijn over de wil bij Athene om serieus te hervormen. Hij acht de kans op concrete acties voor de EU-top op zondag dan ook "nogal beperkt". Wel zei de minister blij te zijn met die nieuwe Griekse minister, Euclid Tsakalotos, die volgens Schäuble "meer conventioneel is dan zijn voorganger" - Yanis Varoufakis.

IMF: Griekse crisis geen bedreiging wereldeconomie

Oilvier Blanchard, hoofd research bij het Internationaal Monetair Fonds, zegt dat de Griekse crisis weinig bedreigend is voor de wereldeconomie. Volgens hem heeft de mondiale economie "de stresstests van de afgelopen twee weken redelijk goed doorstaan".

Twitter avatar IMFNews IMF Blanchard: Contagion from Greece likely to be limited http://t.co/FZFsbmNL6Y #WEO

Blanchard merkte op dat de Griekse economie slechts 2 procent uitmaakt van de economie van de hele eurozone. Op mondiaal niveau is dat zelfs minder dan 0,5 procent. Blanchard zei verder te hopen dat er een akkoord bereikt zou worden waarbij Griekenland in de eurozone kan blijven, maar denkt dat een eventuele Grexit waarschijnlijk slechts zeer beperkte gevolgen heeft voor de wereldeconomie.

Merkel: er worden geen schulden kwijtgescholden

Duitsland is tegen het kwijtschelden van de Griekse schulden of van een deel daarvan. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd tijdens een bezoek aan Bosnië. "Dat is eergisteren niet veranderd en vandaag ook niet", aldus de regeringsleider.

De Grieken moeten vandaag met een hervormingsplan op de proppen komen. Desgevraagd zei Merkel dat zij niet in een positie verkeert om vast te stellen of dit plan zal voldoen aan de verwachtingen van de schuldeisers.

Foto EPA / VALDRIN XHEMAJ

Foto EPA / VALDRIN XHEMAJ


Juncker spreekt met Griekse oppositie

Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, spreekt vandaag en morgen met leden van de Griekse oppositiepartijen in Brussel. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten.

Juncker heeft vanmiddag een onderhoud met een delegaties van de conservatieve partij Nieuwe Democratie. Morgen spreekt hij met de leider van het centrum-linkse To Potami.

Ierland: aanstellen nieuwe Griekse minister heeft vertrouwen hersteld

Ierland heeft er vertrouwen in dat Griekenland dit weekend een akkoord sluit met Europa. Dat heeft minister van Financiën Michael Noonan gezegd in een interview met radiozender Newstalk.

Noonan zegt dat het aanstellen van een nieuwe Griekse minister van Financiën het vertrouwen in Athene heeft hersteld en de sfeer van de onderhandelingen heeft verbeterd. De Ier gaf toe dat hij en zijn collega's de vorige Griekse minister, Varoufakis, ontwijkend en weinig specifiek vonden in zijn bewoordingen. Noonan schat de kans op een akkoord met de Grieken op "meer dan 50 procent".

Beurzen veren op na uitspraken Tusk

Europese aandelenbeurzen hebben positief gereageerd op de uitlatingen van Tusk. De Euro Stoxx 50-index, waarin vijftig grote bedrijven uit de eurozone zijn opgenomen, schoot met twee procent omhoog.

De president van de Europese Raad zei dat geloofwaardige Griekse hervormingsvoorstellen gepaard zouden moeten gaan met een realistisch voorstel van de crediteurs:

Realistic proposal from Athens needs to be matched by realistic proposal from creditors on debt sustainability to create win-win situation

— Donald Tusk (@eucopresident) July 9, 2015

Lees ook het interview dat NRC met Tusk had

Griekse werkloosheid daalt

De werkloosheid in Griekenland is in april licht gedaald. Dat maakte het Griekse statistiekbureau donderdag bekend.

De werkloosheid in het noodlijdende euroland zakte in april naar 25,6 procent van de beroepsbevolking, tegen 25,8 procent een maand eerder en 27 procent in april 2014. De werkloosheid nam daarmee af tot het laagste niveau sinds juli 2012. In september 2013 bereikte de Griekse arbeidsmarkt een dieptepunt, met een werkloosheid van 27,3 procent.

Ondanks de lichte verbetering kampt Griekenland nog altijd met de slechtste arbeidsmarkt van alle eurolanden. Het enige land dat in de buurt komt is Spanje, Daar heeft 22,5 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. (ANP)

Lavrov: Rusland hoopt op akkoord

Rusland geniet helemaal niet van hoe de Europese Unie worstelt met de Griekse schuldencrisis. Integendeel, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die zegt dit beeld te willen corrigeren. Volgens de bewindsman heeft Moskou er geen belang bij om "dit vuurtje aan te wakkeren" en zei te hopen op een akkoord dat voor alle partijen acceptabel is.

Volgens Lavrov is Rusland geïnteresseerd in een "sterke en economisch groeiende Europese Unie". De afgelopen weken is herhaaldelijk gespeculeerd dat Rusland Athene financieel te hulp zou schieten, maar dit is telkens door het Kremlin ontkend.

Exclusief interview Tusk in NRC

Europees president Donald Tusk zegt in een exclusief interview, vanmiddag in NRC Handelsblad, dat hij vindt dat Europa de Griekse regering te veel de indruk heeft gegeven dat lang onderhandelen zin had.

"Ik denk dat er vanaf het begin harder grenzen getrokken hadden moeten worden. Het speelveld was te elastisch. De Griekse regering kon daaruit al snel de conclusie trekken dat lang dooronderhandelen zin had.”

Lees hier het hele interview

In een persconferentie was Tusk net filosofisch: Magnum vectigal est parsimonia (groot inkomen is zuinigheid)

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk No matter what. Help to #Greece no justification of wrong economic philosophy causing the crisis. "Magnum vectigal est parsimonia"

Ook riep Tusk zowel de Griekse regering als haar schuldeisers om met realistische voorstellen te komen:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk Realistic proposal from Athens needs to be matched by realistic proposal from creditors on debt sustainability to create win-win situation

Het Franse standpunt weer even

Premier Manuel Valls herhaalt het nog maar even: een Grexit zou een geopolitieke en -strategische ramp zijn.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Maintien de la #Grèce dans la zone euro : une question économique, géostratégique & géopolitique. http://t.co/7mFIcTgOxX

Tsipras belt met Tusk

Alexis Tsipras heeft vanochtend gebeld met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Dat heeft de woordvoerder van Tusk gemeld. De Griekse premier is nu in Athene aan het vergaderen met onder anderen minister van Financiën Euclides Tsakalotos, minister van Economische Zaken Giorgos Stathakis en minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias.

Een analist meldt op basis van het nieuwsmedium NEWS 247 dat een Grieks voorstel eerst zal worden voorgelegd aan oppositiepartijen, zoals Pasok en Nea Dimokratia. Dat zou "ongekend" zijn.

Twitter avatar YanniKouts Yannis Koutsomitis #Greece gov't will send reform proposal to ND, Potami & PASOK, before it will send it to the Institutions ~@News247gr | Unprecedented.

Creatief met brood

Een bakker in Athene bedacht een originele manier om klanten te trekken:

Twitter avatar KallergisK Kostas Kallergis A bakery in Athens made bread in the shape of crocodiles - names of Schaeuble, Lagarde, Draghi on them. #Greece http://t.co/zW229K8eQl

Twitter avatar KallergisK Kostas Kallergis Another photo from the now legendary baker in #Athens #Greece #greferendum #rbnews http://t.co/47snJLLKz8

Dijsselbloem gaat voor nieuwe termijn voorzitterschap

Minister Dijsselbloem heeft aan persbureau Reuters laten weten dat hij nog steeds kandidaat is voor een nieuwe termijn als voorzitter van de eurogroep. Zijn termijn loopt in juli af. Aanstaande maandag stemmen de ministers van Financiën over wie de nieuwe voorzitter wordt.

Wie heeft de hogere staatsschuld per capita?

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stuurde gisteren een verhelderende tweet, die een en ander in perspectief zet. Uit de grafiek hieronder blijkt dat de Verenigde Staten een hogere staatsschuld per hoofd van de bevolking hebben dan Griekenland.

Twitter avatar OECD OECD What's your share of the national #debt (2013)? Compare your country http://t.co/mcEkoHtUDO #government http://t.co/gLUw8a9jxH

Lees ook op NRC Q: Hoog? De Griekse staatsschuld is helemaal niet hoog

Ondertussen, in Athene...

... gooit de Griekse energieminister Lafazanis wat olie op het vuur. De politicus, die zich op de linkerflank van de linkse regeringspartij Syriza beweegt, zei dat hij tegen een derde steunpakket is waar voorwaarden van vergaande hervormingen en bezuinigingen aan verbonden zijn. Premier Tsipras wacht de moeilijke opgave met een voorstel te komen waarmee hij zowel schuldeisers als zijn eigen partij tevreden stelt. (informatie via persbureau Reuters)

#Grexit kosteloos? Nonsens

Het lijkt erop dat iedereen zijn verlies zal moeten nemen om een deal te bereiken en een #Grexit te voorkomen. Dat betekent niet dat een #Grexit niet óók tot verliezen leidt in Griekenland en Europa, waarschuwt de goed ingevoerde Peter Spiegel van de Financial Times:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel One of the 1st things #EU leaders will have to do if #Greece leaves €? Bailout Greece. Just because out of € doesn't mean Greece has money.

French connection

Een team Franse experts zou de Grieken bijstaan met het schrijven van nieuwe voorstellen voor de schuldeisers, meldt The Guardian.

Twitter avatar robr1 Rachel O'Brien "All hope now rests with the French connection" - @guardian cites Athens officials as French help draft proposals http://t.co/nK19NTlMcm

Geen hulpprogramma

Het vorige EU-hulpprogramma voor Griekenland liep vorige week formeel af. Daarmee verviel ook de noodsteun, inclusief een potje van 10,9 miljard euro dat opzij was gezet voor eventuele herkapitalisering van Griekse banken.

'51 miljard euro'

Het wordt spannend of het nieuwe verzoek, gisteren, om noodsteun bij het Europese noodfonds ESM (European Stability Mechanism) wordt ingewilligd. Het vertrouwen in Tsipras is weg, schreven correspondent in Brussel Stéphane Alonso en buitenlandredacteur Wilmer Heck gisteren. Daarbij kan elk euroland een veto uitspreken over nieuwe ESM-steun voor Griekenland.

Bovendien moeten in een aantal landen, waaronder Duitsland, Nederland en Finland, nationale parlementen specifiek goedkeuring geven aan een nieuw programma. Veel Duitse parlementariërs, ook van Angela Merkels eigen CDU, hebben al aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Marloes de Koning, NRC-correspondent in Griekenland, geeft een schatting van het bedrag dat bij het ESM is aangevraagd:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Greek press estimates the 3 year ESM programme would require around €51bn #GreeceCrisis

Frankrijk en Duitsland

Het is duidelijk dat de Franse regering en de Duitse regering anders in de Griekse crisis staan. Dat wordt ook duidelijk uit de volgende tweets, van een Reuters-journalist en de bureauchef van Financial Times

Twitter avatar noahbarkin Noah Barkin A majority of lawmakers in #Merkel's CDU/CSU are hoping #Greece talks fail this weekend according to @SZ http://t.co/scTaOfOym8

Twitter avatar ChassNews AnneSylvaineChassany French FinMin Sapin: #grexit more costly than deal. #France interest to keep #Greece , but tough budget measures needed @radioclassique @FT

Optimisme op beurzen

De AEX-index in Amsterdam is de handelsdag met winst begonnen. Ook elders in Europa gingen de graadmeters omhoog. Beleggers zijn in afwachting van de Griekse voorstellen voor bezuinigingen en economische hervormingen die later op vandaag bekend moeten worden.

De AEX stond omstreeks 09.40 uur 1 procent hoger op 463,70 punten en de MidKap steeg 0,7 procent tot 688,86 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,6 en1 procent vooruit. (ANP)

Tot middernacht

Tsipras heeft tot middernacht om met voorstellen te komen waar hij met de internationale schuldeisers over kan onderhandelen. Heikel punt was tot nu toe onder meer de 'kip-of-eidiscussie' over hervormingen (geëist door Europese Commissie, Internationaal Monetair Fonds en Europese Centrale Bank) in ruil voor gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. De trojka wil eerst hervormingen zien, Griekenland wilde eerst schuldsanering.

Bankenfusies op komst?

Anonieme bronnen binnen de Europese instanties lieten gisteravond nog aan persbureau Reuters weten dat een aantal grote Griekse banken waarschijnlijk ontmanteld en ondergebracht wordt bij sterkere concurrenten, als de schuldeisers over de brug komen met een nieuw reddingspakket voor Griekenland. Volgens een van de bronnen blijven er van de vier grote banken (National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus en Alpha Bank) mogelijk maar twee over. De bronnen verschillen van opvatting of deze fusies op korte of op lange termijn zouden moeten plaatsvinden.

Lees hier ons nieuwsbericht.

Gisteren, een overzicht:

We zetten de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren op een rij:

  • Griekenland heeft gisterochtend officieel een verzoek ingediend om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening vanuit het ESM (European Stability Mechanism), het speciale noodfonds van de eurozone. In de brief vragen de Grieken om een driejarig programma. De regering heeft beloofd om volgende week met concrete hervormingen te komen wat betreft de belastingen en de pensioenen.
  • Naar verwachting vindt eind deze week een nieuwe eurogroep plaats. Het gremium van ministers van Financiën van de eurolanden zou gisteren telefonisch overleggen, maar dat is afgelast.
  • De banken in Griekenland blijven in ieder geval tot maandag dicht. Het maximale bedrag dat Grieken mogen pinnen, blijft op 60 euro staan. De banken kunnen alleen open als ze extra liquiditeit krijgen, en dat is niet gebeurd. Naar verluidt heeft de Europese Centrale Bank namelijk besloten de noodliquiditeit ELA niet verder te verhogen. Ondernemers in Griekenland hebben de regering ondertussen gewaarschuwd voor een 'golf van werkloosheid' als de banken niet snel opengaan.