Onbekende aquarel van Mesdag (5,4 cm x 2,9 cm) ontdekt

Foto Nationaal Archief

In het Nationaal Archief is een tot nu toe onbekend werk van de schilder Hendrik Willem Mesdag ontdekt. Het vroege aquarelletje kwam niet voor in de overzichten van het oeuvre van de schilder en is niet eerder beschreven, meldt het Nationaal Archief.

Het riviergezicht is 5,4 centimeter bij 2,9 centimeter groot. Op de achterzijde staat een gedicht, alsook de naam van Mesdag. Hij maakte het werk in juli 1854. De tekst op de achterkant luidt:

De gedachten zijn aan geene wetten
onderworpen; daarom; denk aan den
maker dezes; zoo dikwijls gij dit blaadje
ter hand neemt.

Een medewerker van het Nationaal Archief vond de aquarel in het archief van Samuel van Houten, de zwager van Mesdag. Het gedicht op de achterzijde doet volgens het Nationaal Archief vermoeden dat Mesdag het schilderde voor zijn verloofde Sien van Houten, met wie hij in 1856 trouwde.

Een bijzondere vondst, volgens conservator Mayken Jonkman in een verklaring, omdat het vroege werk Mesdags “karakteristieke belichting van het water door de zon” reflecteert. Hij ging zich pas later in zijn leven - vanaf 1866 - toeleggen op het schilderen van de strandlandschappen waar hij zo bekend van is. Het beroemdste werk van de in Groningen geboren schilder is het Panorama Mesdag in Den Haag. Dit grote, cilindervormige schilderij van het strand lijkt net echt. Het gelijknamige museum waarin het te zien is trekt jaarlijks gemiddeld meer dan 120.000 bezoekers.