Kijken: New Yorkse straatmuzikant scoort nummer 1-hit in Europa

Damon C. Scott is straatmuzikant in New York, maar zijn stem was in Groot-Brittannië te horen op een nummer 1-track. Hoe is dat zo gekomen?

Damon C. Scott in de New Yorkse metro
Damon C. Scott in de New Yorkse metro Still uit 'The Subway Performer With a #1 Hit Song' van The Atlantic

Als hij in de New Yorkse metro Someone Like You van Adèle zingt, zijn zelfs haastige reizigers bereid om een tram later te nemen. Zanger (of: “entertainer” zoals hij zelf zegt) Damon C. Scott staat geregeld met zijn bongo onder de grond, bij de halte 86th Street. Pet op, zijn tas om zijn schouder, bongo tussen de benen en een plastic tupperwarebakje voor zich op de grond, met een flink aantal 1 dollarbriefjes erin.

Scott is straatmuzikant, maar zijn stem was in Groot-Brittannië te horen op een nummer 1-track. Hoe is dat zo gekomen? The Atlantic maakte een kort filmpje (ruim 8 minuten) over zijn verhaal. Op het eerste gezicht een typische “American dream“: van straatmuzikant naar hitlijstartiest.

Op een dag wordt hij in de metro aangesproken door David Levy. Hij zegt:

“Hey, would you like to make a few bucks?”

Scott werkt een jaar lang tegen uurloon voor Levy en zingt verschillende tracks in. Hij wordt voorgesteld aan producer Morgan Geist, voor wie hij het lied Look Right Through inzingt. Eind november belandt het housenummer op nummer één in Groot-Brittannië. Scott mag er optreden; als hij wordt aangekondigd en het podium oploopt, klapt het publiek niet, want “niemand wist wie ik was”. Pas toen het nummer begon, ging de zaal los.

Na het optreden stapt hij in een taxi en hoort hij zijn stem op de radio. Hij wordt er gelukkig van, want hij is niet van plan om de rest van zijn leven te zingen in de metro. Toch staat hij nog steeds geregeld op 86th Street, want vooralsnog blijft zijn salaris achter bij zijn succes.

Het nummer Look Right Through van Storm Queen:

En het filmpje van The Atlantic:

Scott werd opgevoed met muziek; zijn moeder Sherry Scott was zangeres bij Earth, Wind and Fire. Sherry Scott schreef en zong bij de wereldberoemde band onder meer onderstaand nummer:

    • Carlijn Vis