IMF ziet economische groei licht vertragen - weinig impact Griekse crisis

Griekse gepensioneerden in de rij bij de bank. De Griekse crisis heeft nog weinig invloed op de wereldeconomie, stelt het IMF. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De internationale economie groeit dit jaar iets trager dan in 2014 en gaat minder hard vooruit dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vanmiddag gepubliceerde update van zijn economische prognoses. De vooruitzichten voor volgend jaar blijven hetzelfde.

Het IMF verwacht dat de internationale economie dit jaar met 3,3 procent groeit, na een plus van 3,4 procent in 2014. In april ging het fonds nog uit van een groei met 3,5 procent. De vertraging komt vooral door eenmalige factoren, zoals het strenge winterweer dat in de eerste maanden van 2015 een zware rem zette op de Amerikaanse economie. Het IMF verwacht in de VS dit jaar een groei van 2,5 procent, terwijl het in april nog een groei van 3,1 procent op jaarbasis voorspelde.

‘Geen serieus besmettingsgevaar Griekenland’

Voor 2016 wordt, overeenkomstig eerdere verwachtingen, een groei met 3,8 procent voorspeld. Het IMF denkt niet dat de huidige crisis rond Griekenland en de instabiliteit op de Chinese aandelenmarkten de wereldwijde economische groei op lange termijn in gevaar brengen. Voor de eurozone wordt onveranderd een groei van 1,5 procent voorspeld in 2015, gevolgd door een plus van 1,7 procent. De economen van het fonds werden daarbij positiever over de vooruitzichten voor Spanje en Italië. “De ontwikkelingen in Griekenland hebben, tot nu toe, niet geresulteerd in serieus besmettingsgevaar”, schrijft het IMF. “Tijdige politieke actie zou moeten helpen om dit soort risico’s te beheersen.”

De huidige impasse rond Griekenland zet de economie van dat land zelf wel onder druk, verwacht het IMF. Een concrete nieuwe voorspelling voor Griekenland werd echter niet gepubliceerd. Die werd evenmin niet voor Nederland gedaan.

Schokken in China kunnen vaker voorkomen

In de opkomende economieën neemt de groei voorlopig af, voorspelt het IMF. Zo valt de groei van China dit jaar terug van 7,4 naar 6,8 procent, terwijl de Braziliaanse economie naar verwachting 1,5 procent kleiner wordt. Het IMF schrijft dat de ineenstorting van de Chinese beurzen deze week laat zien dat opkomende markten als China vaker in moeilijkheden kunnen komen bij het maken van de overgang van een investeringseconomie naar een economie die gericht is op binnenlandse consumptie.

    • Pim van den Dool