Ik wilde een boot, nu heb ik een kamer zonder plafond

Een stukje buiten stemt tot nadenken. Sven van Kuijk (46) droomt op zijn dakterras over een vertrek naar India.

None
foto rob overmeer

Sven van Kuijk: „Momenteel zit ik in een wachtkamer. Alsof ik in een film zit die nog moet beginnen. Ik ben mid 40 en vraag mezelf af wat ik met de tweede helft van mijn leven wil. Die vraag voelt zeer urgent. Het heeft te maken met het overlijden van mijn vader. Hij had een lang ziekbed en dat confronteerde me.

„Ik erger me aan de westerse geneeskunde. We vinden het normaal om steeds weer een andere medicatie te proberen. Alsof de mens een auto is waar je een onderdeel aan vervangt. Het afgelopen jaar reisde ik door India en kwam ik in aanraking met Ayurveda, een Indiase geneeskunde van meer dan 3000 jaar oud. Het is een totaalgeneeskunde voor lichaam en geest, vooral gericht op voeding. Ik speel met het idee om een langere periode naar India te gaan om daar een studie naar te doen.

„Ik ben heel vaak op mijn dakterras te vinden. Even tien minuten buiten, zonder dat ik de voordeur achter me dicht hoef te doen. Dan loop ik van voor naar achteren en kijk naar links en rechts. Ooit was dit een ordinair grinddak waar een geknakte antenne op lag. Nu heb ik een extra kamer zonder plafond. Ik wilde een boot en een tweede huisje met vrienden in Frankrijk, maar door mijn buitenkamer zijn deze ideeën weggeëbd.”

    • Rob Overmeer