Grootste aantal huizen verkocht sinds begin crisis

Foto: ANP / Bart Maat

De makelaars die zijn aangesloten bij makelaarsvereniging NVM, verkochten vorig kwartaal 37.145 woningen, een stijging van 27,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat heeft de NVM vanmorgen bekendgemaakt. De huizenprijzen stegen met 3,9 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De laatste keer dat er zoveel huizen verkocht werden in een kwartaal, was in 2007 - voordat de crisis op de huizenmarkt begon.

Op de totale woningmarkt zijn er naar schatting 50.000 woningen verkocht. Een huis werd verkocht voor gemiddeld 224.000 euro – gemiddeld 12 procent lager dan vóór de crisis. Het duurde gemiddeld 112 dagen voor een huis verkocht werd – vorig jaar lagen de gemiddelde verkooptijden 14 procent lager.

Eindsprint ingezet

De “boel komt op stoom”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. En dat komt volgens hem doordat de “menukaart” voor huizenkopers interessant is: een “ongebreideld” consumentenvertrouwen en de banken die “weer aan de hypotheekrente rammelen naar boven toe”. Daardoor menen kopers dat niet alleen de huizenprijzen nu de bodem bereikt hebben, maar ook de hypotheekrente niet meer lager wordt.

Daarbij zijn per 1 juli de hypotheeknormen aangescherpt en is de grens om een huis met hypotheekgarantie (NHG) te kopen verder verlaagd. Volgens de NVM heeft er in de laatste weken van vorig kwartaal dan ook een “eindsprint” plaatsgevonden in het aantal verkopen.

Duurdere woningen meer in trek

Opvallend aan deze nieuwste cijfers is de toename van het aandeel duurdere woningen: 28 procent van de verkochte huizen was een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kap. Dat is eenderde meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens de NVM bewijst het dat de doorstroming beter op gang komt. Bovendien werden nu ook buiten de steden woningen beter verkocht. Dat, zegt Hukker, biedt “perspectief voor regio’s waar het op dit moment nog steeds niet echt goed gaat”.

Al zegt hij ook dat huizen die al langer dan een jaar te koop staan, niet of nauwelijks profiteren van het herstel op de woningmarkt. Het is, zeker in het dure woningsegment, “lastig om mensen te laten inzien dat de markt niet naar hen komt, maar dat zijzelf moeten bewegen om hun huis verkocht te krijgen”.

Doe de quiz op NRC Q: Hoeveel weet jij van hypotheken?
    • Anne Dohmen