Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Speelfilm

Hoe een lapje stof gaat zwieren

De beste film over de mode-industrie is nog altijd de speelfilm Prêt-à-porter (1994) van Robert Altman, maar de documentaire Dior and I komt dicht in de buurt. Regisseur Frédéric Tcheng maakte eerder docu’s over stijlicoon Diana Vreeland en ontwerper Valentino. Bij modehuis Dior kon hij een kijkje achter de schermen krijgen op het moment dat daar alles op z’n kop staat. Ontwerper John Galliano is in ongenade gevallen wegens dronken, antisemitische uitlatingen. Belg Raf Simons moet het onmogelijke klusje klaren om in een paar weken een haute-couturecollectie klaar te hebben.

Simons verklaarde de historie van Dior (ooit baanbrekend met de ‘new look’ met slanke tailles en wijde rokken) weer een plek te willen geven in zijn ontwerpen. Dat gaf Tcheng gelegenheid om ook dat verleden van het modehuis in beeld te brengen. Het lijkt simpel: hoe een idee en een lap stof een jurk worden. Maar dat het gaat zwieren en je er rondjes in kunt draaien, is gewoonweg een wonder.