Half jaar cel geëist tegen een van de verdachten in zaak-Valkenburg

In de Valkenburgse zedenzaak is tegen de eerste verdachte een half jaar cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist voor het plegen van ontucht met de toen 16-jarige Kimberley in een hotelkamer in Valkenburg.

Het exterieur van Hotel Botterweck waar het misbruik heeft plaatsgevonden.
Het exterieur van Hotel Botterweck waar het misbruik heeft plaatsgevonden. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

In de Valkenburgse zedenzaak eist het Openbaar Ministerie (OM) maandenlange celstraffen tegen mannen die worden verdacht van betaalde seks met een minderjarig meisje in de Valkenburgse loverboyzaak. De hoogste eis is 1 jaar celstraf, onvoorwaardelijk. In totaal worden 29 mannen verdacht, vandaag stonden de eerste zes terecht.

Tegen een 22-jarige man uit Beek wordt een half jaar cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk geëist. De verdachte dacht dat Kimberly 19 was, maar dat pleit hem niet vrij, benadrukt het OM. Een klant moet zelf nagaan of een prostituee meerderjarig is, bijvoorbeeld door om haar legitimatie te vragen.

Van de zes verdachten die vandaag terechtstonden, kwam de politie vijf van hen op het spoor via de telefoon van het meisje. Eentje meldde zichzelf bij de politie. Ze hebben geen van allen een strafblad. De mannen zeggen last te hebben van slaapproblemen en concentratiestoornissen sinds de zaak loopt.

Alle zaken openbaar behandeld

Deze verdachte is de eerste van in totaal 29 mannen die ontucht zouden hebben gepleegd met het meisje. Alle strafzaken tegen de verdachten in de Valkenburgse zedenzaak worden openbaar behandeld voor de rechtbank in Maastricht. De rechter wees de verzoeken die enkele van de advocaten van de in totaal 29 verdachten hadden ingediend om de zaken achter gesloten deuren te behandelen af.

Gisteren begon de strafzaak tegen alle mannen die ervan worden verdacht in september en oktober vorig jaar seks te hebben gehad met het meisje.

Niemand kwam opdagen

Geen van de verdachten die vandaag zijn behandeld is komen opdagen. De rechtbank heeft slechts drie van de 29 verdachten verplicht te komen in verband met de verklaring die ze hebben afgelegd bij de politie.

De hoogste straf eiste het OM tegen een 49-jarige man: 12 maanden cel. Tegen een 47-jarige man werd ook 12 maanden cel geëist, waarvan 4 voorwaardelijk. Tegen een 52-jarige en een 37-jarige verdachte werd 10 maanden geëist, waarvan 4 voorwaardelijk, en een proeftijd van 3 jaar.

Tegen een andere man (22) is 6 maanden geëist, waarvan 2 voorwaardelijk. Een vierde verdachte (41) hoorde 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk tegen zich eisen.

Maximaal 12 jaar

De rechtbank gaat de 29 zaken groepsgewijs in blokken behandelen omdat het in bepaalde zaken om vergelijkbare verdenkingen gaat. 26 van de verdachten komen deze en volgende week voor, drie zullen later dit jaar volgen.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een inval in een hotel in Valkenburg vorig jaar december. Het meisje, dat vermist was, werd toen aangetroffen terwijl ze seks had met een klant.

De hoofdverdachte, de 21-jarige Armin A. die op de wc van de hotelkamer werd aangetroffen, is veroordeeld tot twee jaar cel voor mensenhandel, wegens het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige.