Griekenland stuurt voorstel nieuw reddingsplan naar schuldeisers

De komende dagen zijn cruciaal voor de toekomst van Griekenland binnen de eurozone.
De komende dagen zijn cruciaal voor de toekomst van Griekenland binnen de eurozone. Foto EPA / Fotis Plegas

De Griekse regering van premier Tsipras heeft vanavond een voorstel voor een derde steunprogramma opgestuurd naar de schuldeisers (EU, IMF en ECB). Dat heeft de woordvoerder van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bevestigd. De komende dagen moet blijken of de schuldeisers met de Griekse plannen genoegen nemen en of het land wel of niet in de eurozone kan blijven.

De regering van Tsipras had van de schuldeisers tot vanavond laat de tijd gekregen om de details van een nieuw reddingsplan in te dienen. Gisteren diende Athene al formeel een nieuw verzoek om noodsteun in bij het Europese noodfonds ESM (European Stability Mechanism), maar de concrete invulling van het reddingsplan moest nog naar de schuldeisers en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem worden opgestuurd. Dat gebeurde vanavond, meldde de woordvoerder van Dijsselbloem, Michel Reijns, op Twitter:

Twitter avatar MichelReijns Michel Reijns New Greek proposals received by #Eurogroup president @J_Dijsselbloem, important for institutions to consider these in their assessment

De komende dagen moet blijken of Griekenland lid kan blijven van de eurozone. Na het referendum van zondag, waarin de Griekse bevolking nee zei tegen een vorig Europees reddingsplan, stelden de EU-landen Griekenland dinsdag een keiharde deadline. Zondag is de uiterste dag om tot een akkoord te komen. Dan vindt in Brussel opnieuw een top van de EU-regeringsleiders plaats.

Dat er de komende dagen echt duidelijkheid moet komen over of Griekenland bij de eurozone kan blijven, heeft vooral te maken met de noodsteun van de Europese Centrale Bank aan de Griekse banken. Dankzij die steun gaan de Griekse banken, die al anderhalve week dicht zijn, niet failliet. De ECB kan en wil die noodsteun niet handhaven als er geen uitzicht is op een politieke deal over de Griekse schulden.

Guardian: 13 miljard aan nieuwe bezuinigingen

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zou woensdag tegen de nieuwe Griekse minister van Financiën hebben gezegd dat de nieuwe voorstellen “in één keer goed moeten zijn”. Wat er precies in de nieuwe voorstellen staat is nog onduidelijk, maar The Guardian meldde eerder vanavond dat de regering-Tsipras in belangrijke mate zou buigen voor de eisen van Europa door voor 13 miljard aan nieuwe bezuinigingen en hervormingen voor te stellen. Wel zouden de Grieken een vorm van schuldenverlichting willen, een onderwerp dat tot nu toe onbespreekbaar was voor de meeste eurolanden.

Het Financieele Dagblad meldde vanavond op basis van bronnen rond de onderhandelingen dat eurogroepvoorzitter Dijsselbloem wil dat de Europese Commissie, ECB en het IMF het nieuwe Griekse voorstel in zijn geheel gaat toetsen op haalbaarheid en geloofwaardigheid. Door de EC, de ECB en het IMF te vragen het voorstel geheel te bekijken, wijkt Dijsselbloem af van het ESM-verdrag. Daarin staat alleen maar dat het noodfonds ESM de drie instellingen een formeel onderzoek laat instellen naar risico’s voor financiële stabiliteit, financieringsbehoefte en schuldhoudbaarheid.

Ook na eventuele deal nog hoop onzekerheid

Mochten de Grieken en de schuldeisers er de komende dagen onderling uitkomen, dan kan het ook daarna nog misgaan. Zo kan elk euroland nog een veto uitspreken over nieuwe ESM-steun voor Griekenland. Bovendien moeten in een aantal landen, waaronder Duitsland, Nederland en Finland, nationale parlementen specifiek goedkeuring geven aan een nieuw programma. Veel Duitse parlementariërs, ook van Angela Merkels eigen CDU, hebben al aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Als de lidstaten en hun parlementen meewerken en haast maken, dan kan volgens ingewijden in augustus nieuwe financiële steun beschikbaar zijn. Maar tegen die tijd zijn de Griekse banken al lang failliet. Een overbruggingskrediet lijkt onvermijdelijk, maar eurolanden zijn hierover verdeeld. Al op 20 juli moet Griekenland een afbetaling doen van 3,5 miljard euro aan de Europese Centrale Bank (ECB). Een afbetaling aan het IMF (3,6 miljard euro) kon vorige week niet worden opgebracht.

Lees hier het liveblog over de ontwikkelingen van vandaag terug.