Gemengde signalen uit Wenen over kans op snelle deal met Iran

John Kerry was vanavond hoopvol, maar zei ook niet "eeuwig" op een doorbraak te kunnen wachten. Foto Reuters / Leonhard Foeger

Met nog een dag te gaan voor de nieuwe deadline voor een definitief akkoord over het nucleaire programma van Iran, komen er uit Wenen gemengde signalen over de voortgang van de onderhandelingen. De westerse landen blijven hoopvol, maar Iran beschuldigt het Westen van een plotselinge hardere stellingname in de gesprekken.

De internationale gemeenschap en Iran praten al tien jaar over het omstreden nucleaire programma van de islamitische republiek, waarvan westerse landen vrezen dat het bedoeld is voor het ontwikkelen van atoomwapens (wat Iran met kracht ontkent). Begin april werd er een raamwerk voor een akkoord gesloten in Lausanne. In ruil voor aanpassing van zijn nucleaire programma (met name de verrijkingscapaciteit van Iran wordt gereduceerd), worden de zware economische sancties tegen Iran opgeheven. Over openstaande zaken zou tot dinsdag worden onderhandeld om tot een definitief akkoord te komen, maar die deadline werd uitgesteld tot morgen.

Kerry: we kunnen niet eeuwig wachten

De afgelopen uren spraken de verschillende hoofdrolspelers zich uit over of een definitief akkoord dichtbij is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat de onderhandelaars “echt vooruitgang boeken”, maar dat zij zich niet zullen laten opjagen. Kerry zei wel dat “we niet eeuwig kunnen wachten”. Als het nodig is, zijn de VS ook bereid de onderhandelingen af te breken, benadrukte Kerry.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini zei tegen CNN dat “we dichtbij zijn”, maar dat er in de komende uren echte beslissingen nodig waren om de kans op een akkoord niet te vergooien. “Het moment van de waarheid komt heel snel”, aldus Mogherini. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat de partijen vannacht zullen dooronderhandelen in een poging de “moeilijke kwesties” op te lossen, hoewel hij stelde dat “we de goede kant op bewegen”.

Iran minder positief over snelle doorbraak

Vanuit het Iraanse kamp kwamen vanavond minder positieve geluiden. Minister van Buitenlandse Zaken Zarif zei op Twitter net als Kerry dat er geen grote haast is en voegde later tegenover persbureau Reuters toe dat “we zullen blijven zolang als nodig is”:

Twitter avatar JZarif Javad Zarif We’re working hard, but not rushed, to get the job done. Mark my words; you can’t change horses in the middle of a stream. #IranTalksVienna

Bronnen rond het Iraanse onderhandelingsteam zeiden later vanavond tegen staatspersbureau Fars dat de westerse landen op het gebied van het opheffen van sancties en het wapenembargo niet tot genoeg concessies bereid zouden zijn. “De Amerikanen weigeren Irans nucleaire rechten te accepteren”, aldus een bron tegen Fars.

    • Pim van den Dool