Geletruidrager Tony Martin verlaat Tour na sleutelbeenbreuk

Tony Martin ligt op de grond na zijn val in de finale van de zesde etappe en voelt aan zijn gebroken sleutelbeen. Teamgenoot en wereldkampioen Michal Kwiatkowski kijkt of het goed met hem gaat. Foto Reuters/Stephane Mantey

De Tour de France heeft morgen weer een nieuwe geletruidrager. Tony Martin, die vandaag nog in het geel fietste, heeft zich na overleg met de ploegleiding teruggetrokken nadat in het ziekenhuis een sleutelbeenbreuk was geconstateerd. De Duitser kwam op de slotklim, minder dan een kilometer van de streep, ongelukkig ten val.

Twitter avatar tonymartin85 Tony Martin Collarbone is broken. We will discuss further steps.

Chris Froome, die tweede stond op 12 seconden van de Duitser, wordt de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Martin maakte tijdens de beklimming van de laatste helling in de finale van de etappe naar Le Havre een stuurfout en moest uitwijken om te corrigeren. Daarbij tikte hij een andere renner aan en viel om. Bij zijn val nam hij andere klassementsrijders als Nibali, Quintana en Van Garderen mee. De rest van het peloton moest in de remmen knijpen om de gevallenen, die over de gehele breedte van de weg lagen, te ontwijken.

Bekijk hier de helikopterbeelden van de val:

Uit de groep die Martin voor wist te blijven ontsnapte Martin’s ploeggenoot Zdenek Stybar, die naar de overwinning soleerde. Martin moest toen nog overeind komen. De overige slachtoffers konden, voor zover bekend, ongehavend hun weg vervolgen.

Martin werd uiteindelijk door ploeggenoten op zijn fiets geholpen en naar de finish geduwd. Daarna nam hij met een grimas de nieuwe gele trui in ontvangst, die hem toekwam omdat hij geen tijd verloor aangezien hij viel op minder dan 3 kilometer van de finish. Daarna verdween hij richting het ziekenhuis voor een röntgenfoto, die hem het slechte nieuws bracht.

Foto EPA/Eric Feferberg

Tony Martin, in zijn gele trui, wordt door zijn ploeggenoten naar de finish geholpen na zijn val in de finale van de zesde etappe. De Duitser brak daarbij zijn sleutelbeen. Foto EPA/Eric Feferberg

    • Sam de Voogt