Gegevens van 21 miljoen Amerikanen gestolen tijdens hack

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoeten elkaar in China in juni van dit jaar.
De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoeten elkaar in China in juni van dit jaar. Foto AP/Saul Loeb

Vertrouwelijke gegevens van meer dan 21 miljoen Amerikanen zijn gestolen tijdens een grote hack van overheidssystemen vorige maand. De Amerikaanse overheid zegt er steeds zeker van te zijn dat de Chinese regering verantwoordelijk is voor de dataroof.

Bij de hack zijn onder andere de Amerikaanse equivalenten van sofinummers gestolen. Met die gegevens zouden mensen gechanteerd kunnen worden. Dat lukte ze door de computers van een belangrijke Amerikaanse instantie binnen te dringen: het Office of Personnel Management (OPM). De hack werd in mei ontdekt, maar pas twee weken later in juni naar buiten gebracht.

Presidentskandidaat Hillary Clinton liet zich afgelopen zondag in forse bewoordingen uit over de hack en beschuldigde China ronduit van de digitale inbraak. Obama heeft zich nog niet zo fel uitgelaten. De Chinese ambassade in Washinton noemde de verdenking “niet verantwoord en contraproductief”.

    • Sam de Voogt