Geen Europees copyright op openbare monumenten

Fotografen hoeven geen toestemming te vragen om foto’s van openbare kunstwerken of monumenten te publiceren. Het Europees Parlement stemde vandaag tegen een voorstel dat dit zou verplichten.

De Eiffeltoren in Parijs.
De Eiffeltoren in Parijs. Foto Flip Franssen

Fotografen hoeven in de toekomst voorlopig geen toestemming te vragen om foto’s van openbare kunstwerken of monumenten te publiceren. Het Europees Parlement stemde vandaag tegen een voorstel dat dit zou verplichten.

De aanbeveling zou de maker van een monument, kunstwerk of gebouw in de openbare ruimte zeventig jaar lang copyright geven. Fotografen zouden dan van tevoren toestemming moeten vragen bij de kunstenaar of de architect om foto’s ervan te publiceren.

Als het parlement voor het voorstel had gestemd, hadden toeristen nog steeds selfies mogen maken voor de Eiffeltoren en ze in hun persoonlijke fotoalbum mogen plakken. Of ze de foto’s ook zomaar online hadden mogen zetten, is de vraag. Volgens de Duitse Europarlementariër Julia Reda zouden vakantiefoto’s op Facebook al risico lopen, omdat het sociale netwerk de foto’s commercieel kan gebruiken.

Vrijheid van panorama

De ‘vrijheid van panorama’ is het recht om zonder toestemming en zonder betaling foto’s te publiceren van kunstwerken en architectuur in het openbaar. Het Franse parlementslid Jean-Marie Cavada stelde een inperking van dat recht voor om de makers van een gebouw of kunstwerk te beschermen tegen misbruik, en omdat eenzelfde regeling in Europa volgens hem handig is.

In Nederland werd de vrijheid van panorama in 2004 ingevoerd. Sindsdien hoeven reclamemakers en uitgevers zich hier dus geen zorgen te maken over kunst- en bouwwerken die in hun foto’s of filmpjes in beeld komen. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Frankrijk, België en Italië heb je dan weer wél toestemming nodig van de maker.

    • Menno Sedee