Nieuwe dino had krulstekels en woog een ton

De nieuwe dino: Wendiceratops. Tekening Danielle Dufault

Geen enkele triceratops-achtige dinosaurus had een nekkraag als deze: die is getooid met omgekrulde stekels. Wendiceratops pinhornensis is een nieuwe soort, die enkele jaren geleden is gevonden in Canada vlakbij de Amerikaanse grens. Paleontologen David Evans (Canada) en Michael Ryan (VS) beschrijven hem vandaag in PLOS ONE. Wendiceratops heeft zijn naam te danken aan Wendy Sloboda, een Canadese fossielenjaagster die de vindplaats ontdekte. Evans en Ryan reconstrueerden het fossiel op basis van 200 losse botten, afkomstig van minstens vier dieren. Ze vinden de nieuwe triceratops waardevol, omdat hij een vroege vertegenwoordiger is van deze groep. Hij leefde 79 miljoen jaar geleden. Wendiceratops was naar schatting 5 à 6 meter lang en woog ruim 1.000 kilo. Dat is een normaal formaat voor een triceratops-achtige. De bekende, modernere Triceratops is iets groter.