Fijn of eerlijk? Dat is de vraag

None

The One I Love combineert het navelstaarderige van het Amerikaanse ‘mumblecore’ met de esoterische breinbrekers van filmmaker Shane Carruth (Primer, Upstream Color). De film is ook niet meer dan de som van die invloeden, maar dat is genoeg voor een slimme, iets te onderkoelde film. Hoofdrolspeler en producent Mark Duplass was een van de leidende figuren van mumblecore: jonge filmmakers in de VS die met minimale middelen films maakten die dicht bij hun eigen leven stonden. Mompelen doen de personages niet meer, maar het eindeloos palaveren over relaties en gevoelens – in kinderlijk, therapeutisch taalgebruik – bleef. Duplass en Elisabeth Moss (Mad Men) zitten in een huwelijkscrisis en gaan daarom een weekend weg. Tijdens dat weekend worden ze geconfronteerd met hun eigen klonen. Dat zorgt voor interessante complicaties. Wat is beter? Eerlijkheid in een relatie, of de beste versie van jezelf zijn voor de ander? En hoe valt die balans uit bij je partner? Lastige vragen. The One I Love is beslist geen romkom.

    • Peter de Bruijn