FIFA schorst FBI-informant Chuck Blazer voor het leven

FIFA heeft Chuck Blazer geschorst van alle voetbalactiviteiten voor de rest van zijn leven. Dat meldt de voetbalbond vandaag. De oud-FIFA-bestuurder maakte zich schuldig aan het aannemen van smeergeld tijdens de toewijzing van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika). Dat gaf Blazer vorige maand zelf toe.

Chuck Blazer.
Chuck Blazer. Foto AP Photo / Wilfredo Lee

FIFA heeft Chuck Blazer geschorst van alle voetbalactiviteiten voor de rest van zijn leven. Dat meldt de voetbalbond vandaag. De oud-FIFA-bestuurder maakte zich schuldig aan het aannemen van smeergeld tijdens de toewijzing van de WK’s in 1998 (Frankrijk) en 2010 (Zuid-Afrika). Dat gaf Blazer vorige maand zelf toe.

Blazer (70) was jarenlang een bestuurder in het wereldwijde voetbal. Tot 2013 was hij lid van het dagelijks bestuur van de wereldvoetbalbond. Daarnaast was hij secretaris-generaal van de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en vice-president van de Amerikaanse voetbalbond.

In 2011 begon de FBI aan een onderzoek naar onder meer belastingontduiking en witwaspraktijken van Blazer. Sindsdien heeft hij de FBI geholpen bij het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA in ruil voor mogelijke strafvermindering.

„In zijn tijd als official speelde hij een sleutelrol bij het aannemen van geheime en illegale betalingen, steekpenningen en smeergeld. Hij is schuldig bevonden aan overtreding van de algemene gedragsregels, belangenverstrengeling en corruptie”, staat in een verklaring van de FIFA.

Chuck Blazer was al voorwaardelijk geschorst.

    • Menno Sedee