FBI: terreuraanslagen op Onafhankelijkheidsdag voorkomen

Jongeren vieren Independence Day in Los Angeles. Foto Reuters / Jonathan Alcorn

De FBI heeft rond 4 juli, de dag dat de Amerikanen jaarlijks hun onafhankelijkheid vieren, terreuraanslagen voorkomen. Dat beweert FBI-directeur James Comey. Hij zegt volgens persbureau Reuters dat de FBI de afgelopen vier weken meer dan tien mensen in verband met de verijdelde aanslagen heeft gearresteerd.

De arrestanten zouden via internet in aanraking zijn gekomen met het gedachtegoed van terreurgroep Islamitische Staat. CNN meldt dat de arrestanten verschillende plannen zouden hebben gemaakt voor aanslagen in de afgelopen twee weken. Ze zouden “van kust tot kust” hebben willen toeslaan. Bronnen rond de onderzoekteams die CNN sprak zeggen dat het om plannen voor relatief amateuristische en/of kleinschalige aanslagen zou gaan met bijvoorbeeld pistolen en messen. De onderzoekers denken dat de meeste arrestanten alleen hadden willen handelen. Welke doelen zij hadden willen treffen is onduidelijk.

De FBI waarschuwde eerder dat 4 juli, in Amerika beter bekend als Independence Day, een moment kon zijn voor terroristen om toe te slaan. Rond het weekend van 4 juli zette de FBI in heel de VS 56 commandocentra op om op eventuele aanvallen te kunnen reageren. Aanleiding voor de voorzorgsmaatregelen waren oproepen van Islamitische Staat aan moslims wereldwijd om tijdens de ramadan aanslagen op anti-westerse doelen te plegen.

    • Pim van den Dool