Ex-topambtenaar Veiligheid en Justitie kreeg dubbel betaald

De in maart dit jaar opgestapte secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Pieter Cloo kreeg in zijn eerste maand als topambtenaar bovenop zijn salaris ook nog 25.000 euro van datzelfde ministerie als ICT-consultant. De betaling staat symbool voor structurele problemen op het ministerie, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Pieter Cloo (l).
Pieter Cloo (l). Foto ANP / Lex van Lieshout

De in maart opgestapte secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Pieter Cloo, kreeg in zijn eerste maand als ambtenaar naast zijn salaris ook 25.000 euro van het ministerie als ICT-consultant.

Deze dubbelbetaling, die door het ministerie begin dit jaar noodgedwongen werd gemeld in een onopgemerkte brief aan de Tweede Kamer, staat symbool voor de problemen binnen de ambtelijke cultuur op het ministerie, zo zeggen (voormalige) ambtenaren tegen NRC Handelsblad.

Gerommel en problemen

Uit vele gesprekken met ambtenaren en voormalig bewindspersonen rijst een beeld van een ministerie met grote structurele problemen. Desinteresse voor bedrijfsvoering, fixatie op incidentenmanagement, defensief handelen en gebrek aan politieke fijngevoeligheid in de ambtelijke top zien zij als oorzaken voor het gerommel.

“Als je begint over problemen in de bedrijfsvoering gaat iedereen glazig kijken”, zegt een ambtenaar. Na de toevoeging van de Nationale Politie werken bijna honderdduizend mensen direct of indirect onder de minister. Dat is bijna de helft van alle rijksambtenaren.

Cees H. en Nationale Politie als voorbeeld

Het ministerie worstelde de afgelopen maanden met een reeks incidenten die door toedoen van het ministerie zelf uit de hand liepen. Zo was er de misgelopen zoektocht naar documenten over de financiële schikking met topcrimineel Cees H. Ook was er het vastlopen van de nationale politie, dat het ministerie bleef ontkennen totdat de politie zelf moest laten weten dat het echt niet meer ging.

NRC Handelsblad beschreef afgelopen maanden ook hoe de top van het ministerie oogluikend toestond dat de machtige baas van de politievakbond ACP zijn vriendin een baan probeerde te bezorgen en over het ambtelijk en politiek toegedekte mismanagement van de bouw van het geautomatiseerde fraudedetectiesysteem Radar.

Opheldering na consultancy

Verder bleek dat toenmalig secretaris-generaal Pieter Cloo in de acht maanden voorafgaand aan zijn ambtelijke benoeming met voorbijgaan aan relevante regels tegen een maandtarief van 65.000 was ingehuurd als consultant via adviesbureau Boer & Croon. Het ministerie moest toen van de Tweede Kamer opheldering geven over de financiële relaties tussen Cloo en het ministerie.

Toen pas bleek dat Cloo – die in maart was opgestapt – in opdracht van toenmalig minister Ivo Opstelten tijdens zijn eerste maand als secretaris-generaal nog “afrondende werkzaamheden” had verricht als ingehuurde ICT-baas van de Nationale Politie.

Pas toen dit aan de Tweede Kamer moest worden gemeld, werd de dubbelbetaling van Cloo een probleem. Minister Ard van der Steur, die de intussen afgetreden Opstelten had opgevolgd, vroeg aan Cloo, die samen met Opstelten was opgestapt, om een van de twee honoraria terug te betalen. Cloo koos ervoor zijn eerste maandsalaris als ambtenaar terug te storen, naar schatting zo’n 17.000 euro.