Opinie

    • Japke-d. Bouma

Er is nu wel héél veel reality op tv

‘Gewone mensen’ gaan met RTL4 eten bij BN’ers.
‘Gewone mensen’ gaan met RTL4 eten bij BN’ers.

Achteraf kunnen we veilig vaststellen dat de oprichting van SBS6 het startschot is geweest voor de toevloed van ‘gewone mensen’ op tv. Grofweg dan.

Kwam de gewone man vroeger slechts zwetend in een terlenka broek bij Mies op tv – of in een loden jas op straat bij Tros Aktua – de laatste 25 jaar zit hij in álle programma’s.

De gewone man zit in programma’s waarin van familie, kind of man geruild wordt, waarin mensen de verrassing van hun leven krijgen, een nieuwe tuin of nieuwe meubels. In programma’s waar hij uit de kast komt, ruzies bijlegt, naar de rechter gaat, afkickt en geholpen wordt bij zijn huwelijksproblemen.

In programma’s waarin hij zoekt naar een huis of verloren gewaande liefdes en familieleden. Programma’s waarin hij op reis gaat met zijn zangkoor, verliefd wordt, bevalt van een kind, emigreert en geholpen wordt met de opvoeding en zijn overgewicht.

Maar er zijn ook programma’s waarin gewone mensen op extreme vakanties gaan, een kansloze camping beginnen in Portugal, op zoek gaan naar de liefde, gevolgd worden tijdens het uitleven van seksuele aberraties, ontmaagd worden en gaan afwassen bij Bekende Nederlanders.

Gaan afwassen bij Bekende Nederlanders?

Jazeker.

Dat is de nieuwste loot aan de boom van de gewone mensen-tv: Wie doet de afwas, bij RTL4. Het gaat om vier gewone mensen die bij een Bekende Nederlander gaan eten en dan aan de hand van het huis moeten raden wie het is.

Gisteren was dat Xander de Buisonjé die hen ontving in het huis van zijn schoonmoeder, godbetert. Maar de afwas(machine) werd gesponsord door Miele en de recepten door Lidl, dus wat maakt het uit.

Ik denk dat we met dit programma aan onze taks zitten qua gewone mensen-tv, of het moet begraven of cremeren zijn. Ik denk dat als we zo doorgaan, we de gewone mensen niet meer kunnen verstouwen op tv.

We kunnen in plaats daarvan de slinger ook terug laten gaan. En dat is door al die zo zorgvuldig bedachte formats niet te vullen met gewone mensen, maar met mensen die iets te zeggen hebben en bijdragen aan de maatschappij. Of dat althans vanuit hun functie zouden moeten doen.

Ik dacht aan een make-over-programma over Griekenland: met de trojka naar een onbewoond eiland en dat ze niet eerder terug mogen komen tot ze eruit zijn – Tsipras in een Dubbeltje op zijn kant. Of politici in Heel Holland Bakt, dat wordt opgenomen in een Bed, bad, brood , zodat er altijd genoeg mensen zijn om alles op te eten.

Wat ook kan: Help het Binnenhof wordt verbouwd! (of Huis ten Bosch) – misschien kunnen we het laten sponsoren door Gamma. Verder dacht ik aan een programma waarin Martin van Rijn Het Spijt Me zegt, een format waarin politici afscheid nemen op Schiphol zodat we altijd weten waar ze heengaan op dienstreis, of een schoolreünie van Ivo Opstelten of Rijkman Groenink. Ook leuk: Máxima over 10 jaar bij Hotter than my Daughter en een realitysoap waarin Roger van Boxtel en Loek Hermans ruilen van commissariaten zodat we kunnen zien of het uitmaakt.

De creativiteit is er op tv, en hij groeit maar door. Daar moet toch veel meer mee te doen zijn.

    • Japke-d. Bouma