Drummer AC/DC veroordeeld tot 8 maanden huisarrest

De drummer van rockband AC/DC, Phil Rudd, is door de rechtbank in Nieuw-Zeeland veroordeeld tot acht maanden huisarrest vanwege drugsbezit en doodsbedreigingen. Dat meldt persbureau AP.

De 61-jarige drummer stond voor de rechter vanwege het bedreigen van een voormalige werknemer. Rudd had diverse medewerkers ontslagen omdat hij ontevreden was over de lancering van zijn solo-album. Later belde hij een collega in Australië en stelde dat iemand de voormalige werknemers “moest uitschakelen”.

De aanklacht

Rudd zocht ook contact met de ex-werknemer en zei dat hij hem om het leven zou (laten) brengen. De drummer werd aanvankelijk verdacht van een poging een huurmoordenaar in te schakelen, maar daarvoor was te weinig bewijs. Volgens de advocaten van Rudd ging het slechts om een woedend telefoontje. Rudd heeft in april bekend de man met de dood te hebben bedreigd.

Voor de aanklachten poging tot moord, bedreiging en drugsbezit had hij maximaal zeven jaar cel kunnen krijgen. Het OM had 18 maanden geëist. Hij werd gearresteerd in zijn woning in Nieuw-Zeeland. Bij een huiszoeking werden later ook methamfetamine (crystal meth) en wiet aangetroffen.

De veroordeling kan ook op de lange termijn gevolgen hebben voor de carrière van Rudd: zijn advocaten hadden eerder gewaarschuwd dat hij bij een veroordeling voor drugsbezit niet meer kan optreden in sommige landen.

Wie is Phil Rudd?

De Australische Rudd werd geboren in Melbourne met de naam Philip Hugh Norman Rudzevecuis. In 1974 werd hij de drummer van de populaire rockband AC/DC. In 1983 werd hij uit de band gezet, maar tien jaar later keerde hij terug. De rockband is bekend van hits als Whole Lotta Rosie, Highway To Hell en Thunderstruck.

Vorig jaar november bracht de rockband zijn vijftiende album uit: Rock or Bust. Rudd speelde de nummers voor dit album in, ondanks de verdenkingen die toen tegen hem liepen.