Drie IS-commandanten gedood in drone-aanval in Afghanistan

Drie belangrijke leiders van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan zijn deze week gedood in een Amerikaanse drone-aanval. De recente aanval is opmerkelijk, aangezien deze week het eerste officiële vredesoverleg plaatsvond tussen de Afghaanse regering en de Talibaan.

De vlag van Islamitische Staat.
De vlag van Islamitische Staat. Foto via AP

Drie belangrijke leiders van Islamitische Staat (IS) in Afghanistan zijn deze week gedood in een Amerikaanse drone-aanval. De Afghaanse geheime dienst NDS bevestigde vandaag de dood van Shahidullah Shahid, een voormalige woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan (TTP). Hij werd geraakt in de provincie Nangarhar in het oosten van het land.

Twitter avatar NDSAfghanistan NDS Afghanistan Based on #NDS intelligence, Mawlawi Shahedullah Shahed, a senior ISIS commander was killed in a air strike in Achin district, Nengarhar.

Twee andere leiders werden in dezelfde aanval gedood, volgens persbureau Reuters, onder wie de tweede man van IS in Afghanistan, Gul Zaman.

Vorig jaar werd Shahid uit de Talibaan gezet nadat hij trouw had gezworen aan IS, de terreurgroep die nu delen van Syrië en Irak veroverd heeft. In oktober sloot Shahid zich aan bij IS.

Vredesoverleg

IS wint aanhangers in Afghanistan en is vooral actief in de provincie Nangarhar, waardoor spanningen met de Talibaan oplopen. De recente aanval is opmerkelijk, aangezien deze week het eerste officiële vredesoverleg plaatsvond tussen de Afghaanse regering en de Talibaan. De besprekingen werden ook bijgewoond door diplomaten van de Verenigde Staten, die nog altijd enige duizenden militairen in Afghanistan hebben, en China, dat zich intensiever bemoeit met Afghanistan dan voorheen.

Lees over het vredesoverleg in NRC Handelsblad: Eerste officiële vredesoverleg van Afghaanse regering en Talibaan.