Confederatievlag verdwijnt van overheidsgebouwen South Carolina

De omstreden confederatievlag verdwijnt op overheidsgebouwen in de Amerikaanse staat South Carolina. Het Huis van Afgevaardigden stemde na een emotioneel debat voor het afschaffen van de vlag uit de Amerikaanse burgeroorlog, die in verband wordt gebracht met slavernij.

De confederatievlag voor het South Carolina State House in de hoofdstad Columbia.
De confederatievlag voor het South Carolina State House in de hoofdstad Columbia. Foto: AFP / Jim Watson

De Confederatievlag verdwijnt op overheidsgebouwen in de Amerikaanse staat South Carolina. Het Huis van Afgevaardigden stemde na een emotioneel debat voor het afschaffen van de vlag uit de Amerikaanse burgeroorlog, die in verband wordt gebracht met slavernij.

Het debat duurde dertien uur en er waren drie stemrondes nodig, maar het einde van de Confederatievlag in South Carolina is een feit. Het wetsvoorstel dat gelast de vlag van overheidsgebouwen te halen was al goedgekeurd door de Senaat, maar kwam nog niet door het Huis van Afgevaardigden. Gouverneur Nikki Haley zal het wetsvoorstel later vandaag bekrachtigen.

Debat na schietpartij Charleston

De afgelopen drie dagen is er fel gedebatteerd in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Precies drie weken geleden liep de 21-jarige Dylann Roof een kerk in Charleston, South Carolina binnen en schoot negen zwarte kerkgangers dood.

Na te zijn opgepakt bekende Roof de schietpartij met voorbedachte rade te hebben gepleegd, om naar eigen zeggen een ‘rassenoorlog’ te ontketenen. Roof liet zichzelf regelmatig fotograferen met de Confederatievlag en plaatste die foto’s op racistische websites.

    • Sjoerd Klumpenaar