Britten geadviseerd Tunesië te verlaten wegens ‘hoge’ kans aanslag

Leden van de Tunesische veiligheidsdiensten inspecteren te paard het strand van Sousse, waar eind vorige maand een grote aanslag plaatsvond. Foto EPA / Mohamed Messara

De Britse regering heeft landgenoten opgeroepen Tunesië zo snel mogelijk te verlaten. Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei vanavond tegen de BBC dat een nieuwe aanslag “zeer waarschijnlijk” is.

Bijna twee weken geleden vermoordde een terrorist in de badplaats Sousse 38 toeristen. Onder de slachtoffers waren dertig Britten. Hammond zei vanavond dat Londen geen directe aanwijzing heeft voor een nieuwe aanslag. Hij adviseerde Britten niet naar het Noord-Afrikaanse land te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Toeristen die nog in Tunesië zijn wordt gevraagd contact op te nemen met hun reisorganisaties.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat er tussen de 2500 en 3000 Britse toeristen In Tunesië zitten. Daarnaast wonen er enkele honderden Britten. Het ministerie liet weten dat Tunesië de veiligheidsmaatregelen heeft verscherpt na de aanslag, maar dat die de Britten geen “adequate bescherming geeft”.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers op dit moment alleen naar Tunesië te reizen als dat noodzakelijk is.

Tunesië bouwt muur aan grens met Libië

De Tunesische regering maakte gisteren bekend een muur te gaan bouwen langs met de grens met Libië. De dader van de aanslag in Sousse bleek training te hebben gehad in buurland Libië, waar veel geradicaliseerde Tunesische jongeren naartoe trekken op doorreis naar Islamitische Staat in Syrië en Irak. Een deel van hen keert terug naar Tunesië met het plan in eigen land aanslagen te plegen op bijvoorbeeld toeristen. De muur zal eenderde van de 460 kilometer lange grens tussen Tunesië en Libië beslaan en moet eind dit jaar klaar zijn.

    • Pim van den Dool