Berlusconi veroordeeld voor omkoping senator

Silvio Berlusconi, nog steeds leider van de rechtse oppositie in Italië, is gisteren veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij negen jaar geleden een senator heeft omgekocht en zo de val van de zittende centrum-linkse coalitie heeft ingeluid.

De straf zal niet ten uitvoer komen, zei Berlusconi’s advocaat. In oktober, nog voordat de termijn voor hoger beroep is verstreken, is de zaak verjaard.

Maar de omkoping staat vast. De betrokken senator, Sergio De Gregorio, was in 2006 lid van een kleine centrum-linkse partij die de coalitie van toenmalig premier Romano Prodi steunde. De Gregerio is gaan praten en heeft in ruil daarvoor een strafvermindering tot twintig maanden cel gekregen. Hij heeft toegegeven dat hij drie miljoen euro van Berlusconi heeft gekregen. In september 2006 liep hij over naar Berlusconi’s partij Forza Italia, waarvan hij al eerder lid was geweest. Daarmee werd de basis onder de wankele coalitie van Prodi nog kleiner. Begin 2008 kwam diens kabinet ten val. Na verkiezingen werd Berlusconi opnieuw premier, tot 2011.

De taakstraf die de 78-jarige Berlusconi vorig jaar kreeg opgelegd wegens financiële fraude is in maart afgelopen. Maar er lopen nog andere rechtszaken waarbij hij is betrokken. De rechtbank in Bari wil hem horen in een prostitutieproces. Openbare aanklagers in Milaan verdenken hem ervan 10 miljoen euro zwijggeld te hebben gegeven aan vrouwen die deelnamen aan zijn ‘elegante diners’. (NRC)