België verkoopt goedkopere treinkaartjes

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag?

Wil jij met de trein naar België? Dan kun je sinds deze maand ook een kaartje uit de automaat van de Belgische spoorwegen NMBS halen. Roosendaal heeft de eerste Belgische automaat en die verkoopt goedkopere kaartjes, meldt De Telegraaf.

Een enkeltje Antwerpen is bij NMBS bijvoorbeeld 6,20 euro. Bij de NS betaal je voor hetzelfde ticket negen euro. Ook reizen naar andere Belgische bestemmingen is via NMBS goedkoper dan bij NS. Toch is het niet zo gemakkelijk om je goedkopere kaartjes te krijgen. Volgens BN De Stem heeft de Belgische automaat wat opstartproblemen en hebben vooral Nederlanders met Rabobankpasjes problemen om te betalen.

Groeiende schuld Nederlandse huishoudens

De schulden van Nederlandse huishoudens zijn voor het eerst in drie jaar gegroeid. De reden? Door de aantrekkende economie durven we meer risico te nemen. Verwacht wordt dat de lonen weer gaan stijgen en de waarde van huizen omgaat gaat, schrijft Volkskrant.

Eind maart 2015 hadden alle Nederlandse huishoudens bij elkaar een schuld van ruim 742 miljard euro, 2 miljard meer dan een kwartaal eerder. Van eind september 2012 tot half 2014 nam de schuld juist af, blijkt uit cijfers van het CBS.

De krant meldt ook dat er een einde is gekomen aan de daling van de hypotheekschuld. Die bedraagt 651 miljard euro en is daarmee de grootste schuld van huishoudens in ons land. Jarenlang groeide de schuld, maar na het inzakken van de huizenmarkt in 2008 vlakte hij af. Vanaf 2012 begonnen we eindelijk wat in te lopen. Mede doordat mensen vanaf 2013 100.000 euro vrij mochten schenken om hypotheken af te lossen. Dat is vanaf 1 januari weer afgeschaft.

Europa vergadert over voedselverspilling

Het Europees parlement vergadert vandaag over voedselverspilling door supermarkten. Onderwerp van discussie is het weggooien van producten die bijna over de datum zijn. De EU wil dit mogelijk verbieden, schrijft Trouw.

Franse supermarkten lopen voorop als het gaat om voedselverspilling. Zij hebben een wet ingevoerd die het weggooien van overtollig eten verbiedt. Etensresten en overtollig voedsel worden verplicht aan een goed doel gegeven of verwerkt tot dierenvoer. Als het Europees parlement het Franse voorbeeld goed vindt, kan er ook zo’n wet in Nederland komen.

Trouw vraagt zich af of dat zin heeft. Nederlandse supermarkten zijn maar verantwoordelijk voor drie tot vijf procent van de verspilling, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In ons land zijn huishoudens juist de grote verspillers, vertelt onderzoeker Toine Timmermans.

“De consument begint de laatste jaren pas te snappen hoe hij voedselverspilling kan tegengaan. Producten die over datum zijn, kun je in de meeste gevallen gewoon nog eten. Consumenten moeten meer op hun zintuigen afgaan. Als iets goed ruikt, smaakt het dat vaak ook.”

De gemiddelde Nederlander gooit 50 kilo eten per jaar weg, dat is 14 procent van wat hij koopt. De Nederlandse regering wil voedselverspilling in 2015 met 20 procent verminderen.

    • Annemieke Ruggenberg