Aziatische beurzen sluiten in de plus

De ergste val van Chinese beurzen lijkt gestopt, maar de problemen zijn nog lang niet voorbij.

De Chinese beursautoriteiten lijken er in te slagen de vrije val van de beurzen van Shanghai en Shenzhen te onderbreken, al is het met paardenmiddelen. De verliezen waren vanaf half juni tot gisteren opgelopen tot 3.200 miljard dollar. Beide beurzen sloten vanochtend echter positief: Shanghai met 5,76 procent en het kleinere Shenzhen met 4,25 procent. Hongkong sloot met een stijging van 3,7 procent.

Volgens analisten leveren deze percentages een zeer vertekend, allerminst compleet beeld op, want de handel in ruim 1.400 van de 2.800 genoteerde ondernemingen was stilgelegd. Bovendien was het bezitters van grote aandelenpakketten verboden te verkopen. De Chinese overheid heeft bovendien sinds maandag ruim 60 miljard dollar aan kredieten verstrekt aan beursmakelaars en staatsinvesteringsfondsen om aandelen op te kopen van problematische bedrijven. Als de paniek niet wegebt verwachten beleggers en analisten dat de staat opnieuw met miljoenen dollars over de brug komt.

Managers van staatsbedrijven kregen vanochtend, toen de koersen aanvankelijk opnieuw daalden, opdracht hun aandelen de komende zes maanden vast te houden. Provinciale bestuurders moesten controleren of de bedrijven die zij beheren zich aan de instructies van de beursautoriteiten in Beijing hielden. Geplande beursgangen van 28 bedrijven gaan voorlopig niet door.

Tien speculanten op de beurs van Shanghai werden voor korte tijd aangehouden door de politie, hetzij omdat zij verdacht werden van geruchtenvorming, hetzij omdat zij zich volgens de autoriteiten schuldig zouden hebben gemaakt „aan marktmanipulaties”. Het ministerie van staatsveiligheid zal alle gevallen van „kwaadaardige korte termijnverkopen” onderzoeken, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Het beperkte herstel van de gehalveerde Chinese beurzen werd ook veroorzaakt door koopjesjagers, een bekend fenomeen na een crash. Toch denken veel fondsenmanagers dat het herstel tijdelijk is. Als de handel in alle beursgenoteerde bedrijven wordt hervat – en dat kan nog dagen duren – zullen geschrokken beleggers hun pakketten verkopen, is de verwachting.

De Chinese beurscrisis, die door de gegroeide omvang van de beurzen en de economie en het gigantische aantal beleggers harder aankomt dan die van 2008, lijkt beperkt te blijven tot de Chinese markten.

Alleen de beurs van Tokio zakte mee omdat de koersen van Japanse bedrijven met grote belangen in China daalden. Op de grondstoffenbeurzen in Europa, de VS en Australië daarentegen zijn de effecten goed zichtbaar: de prijzen van koper, ijzererts, aluminium en soja dalen uit vrees voor een te sterk afzwakkende Chinese groei. Vooral de koperprijs wordt beschouwd als een barometer voor de wereldeconomie.

    • Oscar Garschagen