Apple bestelt recordaantal van nieuwe iPhone

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple wil 85 tot 90 miljoen exemplaren van de iPhone 6S bestellen. Nooit eerder bestelde het bedrijf zo’n grote hoeveelheid.

Volgens The Wall Street Journal heeft de nieuwste iPhone een ‘Force touchscreen’. Daarmee kun je door hard of juist zacht op het scherm te drukken je telefoon besturen. De Apple Watch en het nieuwe Macbook hebben deze Force-technologie ook. De smartphone blijft er hetzelfde uitzien, maar is voor de liefhebber ook in het roségoud of roze te bestellen. En o ja, de camera en de interne componenten worden verbeterd. Hoeveel de nieuwe iPhone precies gaat kosten, is nog niet bekend.

De 6S moet er half september zijn. Daarom verwacht The Wall Street Journal dat Apple tenminste één extra fabrikant inschakelt om de enorme hoeveelheid toestellen te kunnen maken.

Virtueel voetballen met Yahoo

Yahoo zet in op online sport. En wel op ‘fantasy sportgames’. Deze populaire sportspelletjes zijn volgens The New York Times booming en worden vaak in de baas zijn tijd gespeeld. Yahoo gaat dagelijks een fantasy sportgame hosten.

Ongeveer 57 miljoen Amerikanen en Canadezen spelen fantasy sportgames. Deelnemers stellen een virtueel sportteam samen en kunnen spelers kopen, verkopen of ruilen. Je kunt tegen vrienden of collega’s een competitie spelen. Wie wint, verdient punten. En die kunnen worden omgezet in geld. Winnen kan ook door te voorspellen hoe jouw virtuele bekende sporters het in het echt doen.

Volgens onderzoeksbureau Eilers Research geven gamers gemiddeld 465 dollar (420 euro) per jaar uit aan de spellen. De markt voor fantasy sportgames is enorm gegroeid en daarmee ook het prijzengeld. Er zijn pools waar je tussen de 54 en 100.000 dollar (49 tot ongeveer 90.000 euro) mee kunt winnen. Sommige spellen hebben zelfs een pot van een miljoen of meer. De games brengen per dag zo’n 2,6 miljard dollar (2,3 miljard euro) binnen. In 2020 zou dat volgens voorspellingen 14,2 miljard dollar (12,8 miljard euro) moeten zijn. Hoeveel Yahoo aan de games zal verdienen is nog niet bekend. Via deze site kun je een app downloaden waarmee je dagelijks een fantasy sportgame kunt spelen.

Sommige Amerikaanse bedrijven moedigen werknemers zelfs aan om deze games te spelen omdat het de arbeidsproductiviteit en de sfeer op het werk zou verbeteren.

Time Warner aangeklaagd om ongewenst bellen

Ongewenste salestelefoontjes krijgen we allemaal wel eens. Maar de Amerikaanse Araceli King kreeg er 153 binnen een jaar van Time Warner. Ze klaagde het kabelbedrijf aan en krijgt een enorme som geld, meldt Quartz.

De telefoontjes waren robotgestuurd en niet eens bedoeld voor King, maar voor de vorige gebruiker van haar mobiele nummer. King nam verschillende keren contact op met het bedrijf om het bellen te stoppen. Toch werd ze steeds weer gebeld.

Een rechter in Manhattan heeft zich over de zaak uitgesproken. Quartz schrijft dat de gemaakte telefoontjes Time Warner 229.500 dollar (207.270 euro) aan boetes gaan kosten. Dat is gemiddeld 1500 dollar (1350 euro) per telefoontje. Warner heeft nog niet op de zaak gereageerd. King is - niet heel verrassend -tevreden met de compensatie.

    • Annemieke Ruggenberg