Andy Murray was hard toe aan een vrouw als coach

Andy Murray treft morgen in de halve finale Roger Federer. De thuisfavoriet straalt in Londen al anderhalve week vertrouwen en zelfs flair uit.

Judy Murray wordt bij het perscentrum tegengehouden door een beveiliger. „Pass, please.” Voor de bekendste tennismoeder in het circuit gelden op Wimbledon ook de dagelijkse formaliteiten. Ze graait in haar handtasje een laat haar pas zien. Tijd voor een diepgaand gesprek over zoon Andy – ze trainde hem en zijn broer Jamie in hun jeugd – is er niet, dus het moet kort. Of ze tevreden is over zijn spel? „Hij speelt goed, is fysiek sterk, hij beweegt goed”, zegt ze. „Hij is erg relaxed door de goede resultaten in aanloop naar Wimbledon. Hij heeft veel vertrouwen.”

Het is vorige week donderdag, Andy Murray heeft zojuist Robin Haase in de tweede ronde geëlimineerd. Vanzelfsprekend is ze als moeder positief over haar zoon, dus plichtmatige antwoorden? Kan, maar haar woorden lijken oprecht, ze passen in de grotere puzzel rond Murray.

Hij heeft een sterke voorbereiding gehad, met zeges op het gravel in München en Madrid en op het grastoernooi van Queen’s. En Murray (28) straalt in Londen al anderhalve week vertrouwen, rust en zelfs flair uit – wat nieuw is bij de soms zo nukkige Schot.

Morgenmiddag wacht de eerste test, de grandioze halve finale tegen zevenvoudig winnaar Roger Federer (33), bezig aan zijn zoveelste wederopstanding. De twee lievelingen van het Britse publiek op het centercourt: de lokale favoriet tegen de man die gezien zijn klassieke stijl en prestaties geboren had kunnen worden aan Church Road.

Het is aantrekkelijk om in de aanloop terug te blikken naar die bizarre tenniszomer van 2012. Federer die in de finale van Wimbledon Murray verslaat, die vervolgens bevangen door de Britse druk ontlaadt en in huilen uitbarst. Een maand later gevolgd door een ontketende Murray die in hetzelfde stadion van dezelfde Federer wint in de tennisfinale van de Olympische Spelen in Londen.

Maar de sleutel voor de wedstrijd van morgen is vorig jaar november geslepen, bij de prestigieuze ATP Finals in Londen. Murray onderging daar een vernederende afstraffing door Federer (6-0 en 6-1). Bij team-Murray heerste een crisissfeer. De kritiek op zijn nieuwe coach, de Franse oud-topspeelster Amélie Mauresmo, was vernietigend. Wat was er met de Murray gebeurd die onder zijn keiharde oud-coach Ivan Lendl in 2013 voor het eerst sinds 1936 als Brit Wimbledon won? Zelfs zijn vrouw Kim Sears – toen nog verloofde – raakte in paniek.

Eén man bleef kalm, Murray zelf, zo vertelde hij in aanloop naar Wimbledon. Hij wist waar de duivel voor de terugval zat: hij had een moordend toernooischema achter de rug en kwam net terug van een rugoperatie en kampte met naweeën. Dezelfde rugproblemen waardoor hij in 2013 tijdelijk het plezier in tennis verloren was, gek als hij werd van de pijn.

Het kantelpunt volgt na de veegpartij tegen Federer. De rugproblemen trekken weg en Murray begint dit jaar herboren aan het seizoen: bij de Australian Open komt hij tot de finale.

En hij verdedigt Mauresmo waar hij kan. Ja, hij realiseert zich dat het opvallend was om een vrouw als coach te kiezen – hij als mannelijke topspeler. Maar mislukte samenwerking? No way. Wat er over haar gezegd werd aan het eind van vorig seizoen was „totaal onterecht en onacceptabel”, zei Murray in The Daily Telegraph.

Na de weinig spraakzame Lendl was Murray toe aan een meer sociale, meevoelende coach. En die heeft hij met Mauresmo, zegt de Nederlandse Micky Lawler, president van vrouwentennisorganisatie WTA. Zij kent Mauresmo goed vanuit haar vorige baan als tennisagent. „Andy heeft veel met zijn moeder gewerkt. Met Amélie heeft hij een goed compromis gevonden, ze is een gevoelige vrouw met vergelijkbare ervaringen.”

De Franse Mauresmo werd in haar tijd als speelster op Roland Garros met dezelfde stress geconfronteerd als Murray nu op Wimbledon, zegt Lawler. „Dat maakt hem onzeker, terwijl hij wel de skills heeft. Als ik Andy ben en ik heb een man als coach, dan ga ik niet zeggen: ik voel me zo onzeker. Dat bespreek je niet met een man.”

Wel met Mauresmo. Morgen zit ze weer in de spelersbox, hoogzwanger. Ze is in augustus uitgerekend.

    • Steven Verseput