Aantal verkochte huizen op niveau van voor crisis

Het aantal verkochte woningen gaat richting de aantallen van vóór de crisis op de woningmarkt. NVM-makelaars verkochten vorig kwartaal 37.145 woningen. Dat is een stijging van 27,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Sinds 2007 zijn er niet eerder zoveel huizen verkocht in een kwartaal, maakte makelaarsvereniging NVM vandaag bekend.

De huizenprijzen zijn lang niet terug op het niveau van voor de crisis. Een huis kostte gemiddeld 224.000 euro. Dat is 3,9 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar nog altijd 12 procent lager dan voor de crisis.

Opvallend aan de cijfers is de toename van het aandeel duurdere woningen: 28 procent van de verkochte huizen was een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kap. Dat is eenderde meer dan een kwartaal eerder. Volgens de NVM bewijst het dat de doorstroming op gang komt.

Bovendien werden nu ook buiten de steden woningen beter verkocht. Dat, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker, biedt „perspectief voor regio’s waar het op dit moment nog steeds niet echt goed gaat”. Al zegt hij ook dat eigenaren van huizen die al langer dan een jaar te koop staan, niet of nauwelijks profiteren van het herstel. Het is, zeker in het dure woningsegment, „lastig om mensen te laten inzien dat de markt niet naar hen komt, maar dat zijzelf moeten bewegen om hun huis verkocht te krijgen”.