Welk boek staat bij jou al jaren ongelezen in de boekenkast?

Boekenredacteur Arjen Fortuin leest deze zomer 9 romans die al jaren stof verzamelen in zijn boekenkast Foto NRC

Boeken die al jaren stof verzamelen in de boekenkast, ook boekenredacteur Arjen Fortuin heeft er last van. Voor een zomerrubriek leest hij boeken die al 20 jaar ongelezen in de kast staan. Welke boeken staan bij jou al jaren op de ‘stofplank’?

Bij Fortuin was dat onder andere Time’s Arrow, een roman uit 1991 van de Britse schrijver Martin Amis. AmisHet boek, over de Amerikaanse arts Tod Friendly die van zijn dood tot aan zijn geboorte gevolgd wordt, ‘verzamelt bij mij al 24 jaar stof’, schrijft Fortuin: “Ik kocht de Amerikaanse hardback destijds in de legendarische ramsjwinkel Van Gennep in Amsterdam. Een mooi boek om deze serie mee te beginnen, al is het maar omdat het zelf een reis terug in de tijd is.”

Wereldbibliotheek

Liefst zou Fortuin alle boeken ter wereld in huis hebben. Maar op een gegeven moment is het huis vol. Boeken die de schifting hebben overleefd, en toch nog ongelezen blijven, krijgen deze zomer een kans:

‘Iedereen begint met dromen van de bibliotheek van Borges: álle boeken ter wereld, bij elkaar in je eigen kast. Tot blijkt dat je niet zozeer te maken hebt met de grenzen van het universum, maar met die van het onroerend goed. Vroeg of laat verdwijnen de ongelezen boeken uit de kast, op een groepje na, dat alle schiftingen overleeft omdat je kennelijk van plan bent ze toch ooit te lezen. Zo staan boeken twee, vijf of dertig jaar te wachten, in de (meestal vergeefse) hoop dat ze aan de beurt komen.’

Voor zijn zomerrubriek leest Fortuin naast Amis’ Time’s Arrow de volgende romans: Huguenau of de Schermafbeelding 2015-07-08 om 14.34.43Zakelijkheid van Hermann Broch, Arjen van Cor Bruijn, Legenden van de blauwe kust van Louis Couperus en Archibald Strohalm van Harry Mulisch.

Verder ook Het land van herkomst van E. du Perron, The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde van Robert Louis Stevenson, De gouden druppel van Michel Tournier en Passie van Jeanette Winterson.

Lees hier de eerste aflevering van Arjen Fortuins zomercolumn, over Time’s Arrow: ‘Achterstevoren leven kan pijnlijk, zelfs misdadig zijn’

Welke boeken staat bij jou al jaren ongelezen in de kast? Laat het ons weten door te reageren op deze blogpost.

    • Roderick Nieuwenhuis