We crowdfunden wat af

Dit jaar werd twee keer zoveel geld opgehaald met crowdfunden als vorig jaar. Het meeste geld ging naar ondernemers.

illustratie tomas schats

Nog vijftien dagen te gaan, maar de indie rockband EP Alaskans uit Arnhem zit al op 102 procent van het bedrag dat zij wilden ophalen met crowdfunding. De kosten voor hun debuutalbum waren begroot op 2.200 euro.

EP Alaskans is niet de enige. In de eerste helft van dit jaar werd 49 miljoen euro aan financiering opgehaald met crowdfunding. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, constateerde adviesbureau Douw&Koren. Het bedrijf onderzoekt sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland. Dit jaar slaagden 1.500 bedrijven en projecten erin om het gewenste bedrag bij elkaar te sprokkelen met de alternatieve vorm van financiering.

Crowdfunders haalden 49 miljoen euro op in de eerste helft van dit jaar. Dat deden zij met een onderneming, creatieve projecten zoals films, muziek en theater, maar ook met maatschappelijke projecten zoals een speeltuin of een schoolproject.

Het grootste deel van die 49 miljoen euro werd opgehaald door ondernemers (41,8 miljoen euro). Er werden in totaal 638 maatschappelijke projecten, 435 creatieve projecten en 469 ondernemersprojecten gecrowdfund. Opvallend genoeg bleek het verschil tussen het binnengehaalde geld door creatieve projecten (4,2 miljoen euro) en maatschappelijke projecten (3 miljoen euro) klein, terwijl er veel meer maatschappelijke projecten beschikbaar waren om in te investeren.

Een voor de hand liggende verklaring voor dat kleine verschil is dat ondernemingen vaak werken met een lening, een vorm die aantrekkelijker is dan aandelen (want onzeker) of niet financiële tegenprestaties (bij een band bijvoorbeeld een optreden na donatie).

Met name de laatste vorm is populair bij projecten in de creatieve of maatschappelijke sector. Donateurs zien dit meer als een goed doel dan een investering, met als gevolg een verschil in de hoogte van het bedrag.

UvA-hoogleraar Tsvi Vinig heeft veel onderzoek gedaan naar technologisch ondernemerschap. Hij geeft twee redenen voor de populariteit van crowdfunding. Zo is de rente over de lening vaak hoger dan de rente op je spaarrekening.

Daarnaast is crowdfunding het ‘nieuwe goede doel’, zegt Vinig. „Mensen willen bijdragen aan een maatschappelijk relevant projecten nu subsidies wegvallen. Kijk maar naar crowdfundplatformen als Voordekunst.nl.”

    • Eva Gabeler