Nog nooit zoveel schol

Het vangstquotum voor schol gaat waarschijnlijk omhoog. Foto Koen Suyk / ANP

Nog niet eerder heeft er zoveel schol in de Noordzee gezwommen als nu. Dat blijkt uit cijfers die de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) vanmorgen bekend heeft gemaakt. De stand van de volwassen schol wordt geschat op bijna 901.700 ton. Ook het tongbestand is volgens de onderzoekers licht gegroeid. De toename zou grotendeels te danken zijn aan verlichting van de druk op de visstand door de visserij. Volgens ICES blijft de stand van tarbot en griet stabiel en groeit die van kabeljauw voorzichtig. De aanwas van jonge haring bleek vorig jaar groter dan geschat.

Elk jaar schatten biologen van ICES hoeveel vis er in de Noordzee rondzwemt. Zij adviseren de Europese visserijministers over hoeveel er gevangen mag worden, de quota. Voor de visserij betekenen de ICES-berekeningen waarschijnlijk dat de quota voor schol, haring en kabeljauw worden verhoogd en die voor tarbot en griet worden verlaagd. Het quotum voor tong blijft hetzelfde. (ANP)