Servische premier mogelijk naar herdenking Srebrenica

Servische premier Vucic
Servische premier Vucic Foto AFP

De Servische premier Aleksandar Vucic heeft gisteren bekendgemaakt zaterdag de herdenking bij te wonen van de massamoord in Srebrenica, die daar twintig jaar geleden door Bosnisch-Servische troepen werd gepleegd. Maar dan moet wel aan de voorwaarde worden voldaan dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geen resolutie aanneemt die „vernederend” is voor Servië en Bosnisch-Servië.

Namen de Nederlandse regering zal minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de herdenking bijwonen en er ook een toespraak houden. Vrijdag spreekt hij met nabestaanden van slachtoffers.

De Veiligheidsraad stelde gisteren voor de tweede keer de stemming uit over een resolutie over de gebeurtenissen in Srebrenica. Rusland, bondgenoot van Servië, dreigde er zijn veto over uit te spreken omdat het woord ‘genocide’ er in voorkomt. Volgens Servië drijft de resolutie „ons terug in de loopgraven van de haat”. De stemming is verschoven naar vanmiddag.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Samantha Power, heeft de oorlog in Bosnië (1992-1995) als journalist verslagen. Gisteren probeerde ze nog overeenstemming met haar Russische collega Vitali Tsjoerkin te bereiken over de tekst van de resolutie. Zowel het Joegoslavië-tribunaal als het Internationale Gerechtshof heeft geoordeeld dat de massamoord in Srebrenica genocide was.

De kwestie ligt bij de VN extra gevoelig, vanwege de eigen rol in het drama. De volkerenorganisatie is daar zwaar voor bekritiseerd en heeft ook zelf grote fouten erkend. Zo verklaarde de Veiligheidsraad de moslimenclave Srebrenica tot ‘veilig gebied’, zonder de (Nederlandse) vredestroepen daar te voorzien van de middelen en het mandaat om het gebied te beschermen. Nadat Bosnisch-Servische militairen de enclave onder de voet hadden gelopen, vermoordden ze in de dagen daarop zo’n 8.000 mannen en jongens. Servië erkende in 2010 dat „een ernstige misdaad” had plaatsgevonden, maar vermeed het woord genocide. (Reuters, AFP)