Vandaag in de Tour: geen keien, dus waarschijnlijk klassieke sprintetappe

Marcel Kittel (midden) wint de laatste etappe van de Tour van 2013.
Marcel Kittel (midden) wint de laatste etappe van de Tour van 2013. Foto ANP / Bas Czerwinski

Anders dan in veel voorgaande edities is het aantal kansen voor sprinters in deze Tour beperkt. De ene keer is het wind, de volgende keer kasseien – elke keer is er wel iets dat de etappes dit jaar lastig maakt. Maar de rit van vandaag is een sprintetappe uit het boekje.

De eerste anderhalve week in de Tour bestaat vaak uit lange ontsnappingen die vlak voor de finish worden bijgehaald, waarna een massaspurt volgt. In de Tour van dit jaar staan er echter slechts vier échte sprintetappes op het programma. Naast de etappe van vandaag zijn dat de ritten naar Fougères, Valence en Parijs.

Ga er dus niet vanuit dat de snelle mannen vandaag verkeerd rekenen en er een groepje met ontsnapte renners uit de greep van het peloton blijft. De 189,5 kilometer tussen Arras en Amiens is er één voor sprinttreintjes, geduw en getrek en uitbarstingen van brute sprintkracht. Hopelijk met een fotofinish.

Hoe verging het vorige keer?

De laatste winnaar in Amiens was een sprinter van de allerzuiverste soort: Mario Cipollini. De Italiaan versloeg in 1999 met veel machtsvertoon de Belg Tom Steels en de Est Jaan Kirsipuu. Een dag eerder had de flamboyante sprinter ook al gewonnen en de twee etappes na Amiens zou Cipollini eveneens op zijn naam schrijven.

Wie maken er kans?

De afgelopen twee Tours was Marcel Kittel met afstand de beste sprinter van de ronde. In beide edities won de Duitser maar liefst vier etappes. Maar dit jaar is de 27-jarige Kittel er niet bij. Geveld door een virus zei de renner van Giant-Alpecin ruim een week voor de Tourstart af.

Cavendish valt tijdens de Tour van vorig jaar. Dit jaar zint hij op wraak:

Bij zijn ploeg moeten de etappezeges nu plots van John Degenkolb komen. Maar op pure snelheid moet Degenkolb zijn meerdere erkennen in de echte sprinters, zoals Mark Cavendish, André Greipel en Alexander Kristoff. Die eerste zal bovendien wraak willen nemen voor de desastreus verlopen editie van vorig jaar.

    • Joost Pijpker