Van ontucht verdachte rabbijn blijkt spoorloos verdwenen

Hij had zich bij justitie moeten melden. Maar ‘seksrabbijn’ Berland is weg. Zit hij zonder paspoort in Brazilië?

De ultraorthodoxe rabbijn Eliezer Berland (77), verdacht van ontucht, is uit Nederland verdwenen. Het Openbaar Ministerie (OM) weet niet waar hij is. „Er is geen contact met hem en we onderzoeken waar hij kan zijn”, aldus een woordvoerder.

Vorige week oordeelde de Hoge Raad dat de rabbijn uitgeleverd diende te worden aan Israël. Hij had zich uiterlijk gistermiddag om vier uur moeten melden bij justitie, maar kwam niet opdagen. Nu staat hij geregistreerd als voortvluchtig.

Israël heeft via Interpol laten weten dat de man mogelijk naar Brazilië is gevlucht. Op zijn verdwijning hebben de Israëlische autoriteiten nog geen officiële reactie gegeven.

Berland wordt in Israël verdacht van ontuchtige handelingen met verschillende vrouwen, onder wie een meisje van 15. Hij is aanhanger van de Breslov-tak van de chassidisch-joodse beweging, een zeer orthodoxe stroming in het jodendom, en heeft een schare trouwe volgelingen.

Op 11 september vorig jaar werd de rabbijn aangehouden op Schiphol, op basis van een internationaal arrestatiebevel dat Israël had laten uitvaardigen. Het OM wilde hem tot de behandeling van het uitleveringsverzoek, op 17 november, in voorlopige hechtenis houden, maar van de rechter-commissaris mocht hij op vrije voeten blijven. Wel moest Berland zijn paspoort inleveren en laten weten waar hij was.

De rabbijn en zijn aanhang zwierven daarna door het land en verbleven onder meer in Amsterdam-Buitenveldert, op campings op Texel en in het Zeeuwse Borsele, het Limburgse Susteren en in een voormalig asielzoekerscentrum in Oldebroek.

Berland is al twee jaar op de vlucht voor de Israëlische justitie. Eerst probeerde de rabbijn zich te vestigen in Marokko, maar de koning zette hem het land uit. Vervolgens zocht hij zijn toevlucht in Zimbabwe, waar hij ook niet welkom was. Daarna reisde hij naar Nederland.