Tot verdriet van publiekis het opeens remise

Regerend kampioen Loek van Wely speelde gisteren tegen Anish Giri, de beste schaker van Nederland. Een plotselinge remise was de uitkomst.

Het kon de belangrijkste partij van het toernooi worden. Gisteren moest Loek van Wely in de derde ronde van het schaakkampioenschap van Nederland, dat deze week in het Manor hotel in Amsterdam wordt gespeeld, tegen Anish Giri. Van Wely (42) is de oudste deelnemer en was al zeven keer kampioen. De laatste keer was vorig jaar, toen Giri overigens niet meedeed.

Giri (21) is drie keer kampioen geweest en verreweg de beste Nederlandse schaker. Op de wereldranglijst staat hij zesde. Maar doordat dit een NK is met maar acht deelnemers, kan op het korte traject een klein ongelukje alles bederven.

„Ik heb dinsdag wit tegen Giri”, zei Van Wely zaterdag na de loting triomfantelijk. Hij wilde wel iets laten zien. En inderdaad werd het een interessante partij, maar voornamelijk dankzij Giri, die al heel vroeg een pion offerde. Hij kreeg er aardige positionele compensatie voor en de indruk was toch dat vooral Van Wely op moest passen.

Die wist echter zijn stelling te stabiliseren en hij had nog steeds een pion meer. Toen bood hij opeens remise aan, tot teleurstelling van het publiek. Er waren wel objectieve gronden voor het aanbod. Van Wely stond niet gewonnen en hij had nog maar weinig bedenktijd. Maar aan de andere kant, er dreigde hem geen gevaar en Giri had nog wel moeten werken om de remise veilig te stellen.

Zo bleef de stand aan de kop ongewijzigd. Na drie ronden staan Giri, Van Wely en de jongste deelnemer Benjamin Bok (20) bovenaan met twee punten.

Voor Giri is er nog een hoger doel dan kampioen van Nederland worden. In het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar gespeeld wordt, mogen twee spelers meedoen op grond van hun rating. Een van die twee is vrijwel zeker de Bulgaarse oud-wereldkampioen Veselin Topalov en voor de andere plaats zijn Giri en de Rus Alexander Grisjtsjoek de belangrijkste kandidaten. In het algemeen koestert een schaker zijn rating even liefdevol als een oude dame haar juwelenkistje, maar in dit geval telt elk puntje wel bijzonder zwaar.

Giri deed er wat achteloos over toen hem aan het begin van dit NK werd gevraagd hoeveel punten hij moest scoren om in ieder geval geen ratingpunten te verliezen. Hij zei dat hij het niet precies wist en dat er in ieder geval tussen nu en december, de maand waarin de eindrekening voor dat kandidatentoernooi wordt opgemaakt, nog veel kon gebeuren.

Een van de dingen die met hem gaan gebeuren is zijn huwelijk met zijn vriendin Sopiko Guramishvili, dat op 18 juli in een Georgisch dorpje moet plaatsvinden. Veel van zijn Nederlandse makkers, waarvan er een aantal in dit NK spelen, gaan mee. Zoals in een gemoedelijk stripverhaal waarin wilde avonturen worden afgesloten met een feestmaaltijd, zullen spelers die nu strijden in Amsterdam elkaar straks vinden op een groot feest op een van de heilige plaatsen van Georgië.

Loek van Wely - Anish Giri, NK derde ronde

1. Pf3 d5 2. g3 g6 3. Lg2 Lg7 4. d4 Pd7 5. 0-0 Pgf6 6. c4 dxc4 7. Da4 0-0 8. Dxc4 Pb6 9. Dc5 Lf5 10. Lf4 Pe4 Een interessant pionoffer. Nodig was het niet, want 10...Pbd5 was ook in orde. 11. Dxc7 Pd5 12. Dxb7 Pxf4 13. gxf4 Dd6 Zwart wint een van de twee geofferde pionnen terug en houdt compensatie voor de andere. 14. Db3 Dxf4 15. Pc3 Tab8 16. Da3 Pg5 17. Pd5 Pxf3+ 18. Dxf3 Dd6 19. Dg3 Dd8 Weer ambitieus gespeeld.

Als hij remise wilde kon hij 19...Txb2 20. Dxd6 exd6 21. Pe7+ Kh8 22. Pxf5 gxf5 23. e3 f4 doen. 20. Da3 Te8 21. Tad1 a5 Misschien is dit wat te langzaam en was 21...e6 22. Pe3 Dh4 beter. 22. Pe3 Le6 23. b3 Tc8 24. d5 Ld7 25. Tc1 Lb5 26. Txc8 Dxc8 27. Tc1 Da6 28. Pc4 Wit heeft zijn stelling gestabiliseerd en heeft nog steeds een pion meer. 28...a4 29. Db4 axb3 30. axb3 Lf8 31. Dd2 Tc8 32. e3

Zie diagram.

Remise. Zwart kan zijn pion niet terugwinnen, want na 32...Lxc4 heeft wit 33. Dc2. Ook met een pion achter hoeft zwart niet te verliezen, maar Van Wely had het nog wel even kunnen proberen.

    • Hans Ree