Topman Barclays weg na onenigheid over koers zakenbank

Ruzie over het tempo van bezuinigingen en de omvang van de zakentak kosten topman van Barclays zijn baan.

Anthony Jenkins Foto Bloomberg

Topman Anthony Jenkins vertrekt nog deze maand bij de Britse bank Barclays. Volgens de raad van bestuur zijn er „de komende tijd nieuwe vaardigheden nodig” en is „een verandering van leiderschap” daardoor noodzakelijk.

Het ontslag volgt volgens Britse media op onenigheid tussen de raad van bestuur en de 53-jarige Jenkins over de snelheid waarmee hij bezuinigde, en de omvang van de zakenbank. De ambitie van de vorige topman van Barclays, Bob Diamond, was om die de grootste ter wereld te maken. Maar schandalen teisterden de bank. Barclays was bijvoorbeeld de eerste die beboet werd voor het manipuleren van de Libor-rente en zij werd mede daardoor symbool voor alles wat er mis was in de financiële sector.

Jenkins probeerde het imago van de bank te herstellen, onder meer door onderdelen af te stoten die volgens hem niet te verenigen waren met de ethische normen van Barclays. De zakenbank mocht slechts 30 procent van de winst vormen, 7.000 man werden de afgelopen drie jaar ontslagen.

De schandalen uit het verleden bleven Barclays echter achtervolgen. Over 2014 boekte de bank een winst van 2,26 miljard pond (3,15 miljard euro) voor belastingen. Dat was 21 procent minder dan de winst in 2013 en dat kwam vooral doordat Barclays 1,25 miljard pond (1,74 miljard euro) opzij moest zetten voor juridische procedures, boetes en schadevergoedingen. Barclays’ zakentak presteerde bovendien slecht in vergelijking met de concurrentie.

De onenigheid zou zijn ontstaan doordat Jenkins vond dat de zakentak zijn wereldwijde ambities verder moest beperken. De raad van bestuur zou het daar niet mee eens zijn, en wilde bovendien, zo verklaarde de bank vanochtend „de snelheid van de herstructurering opvoeren”.

De breuk was al zichtbaar tijdens de jaarvergadering in april, toen de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur, John McFarlane, aandeelhouders doortastende maatregelen beloofde, waaronder „dynamische herverdeling van middelen”.

Tot een opvolger is gevonden neemt McFarlane de taken van Jenkins’ over.